Banca Mondială: Atenţie la preţul alimentelor!

100

Pe primul loc în grija noastră ar trebui să fie alimentele, susţine Robert Zoellick, șeful Băncii Mondiale, într-un avertisment adresat liderilor G20. Apelul vine pe fondul creșterii rapide a preţurilor, a schimbărilor de cursuri valutare și a inflaţiei din ţările în curs de dezvoltare, în special în Asia.

„Vom trece printr-un trend larg de creștere a preţurilor la produsele de bază", a afirmat Zoellick pentru agenţia Reuters. Vestea este și bună și rea, consideră liderul BM, pentru că poate crea presiuni dar poate crea și oportunităţi pentru ţările în curs de dezvoltare care vor avea astfel o piaţă mai largă de desfacere pentru o producţie crescândă. Nivelul preţurilor la alimente a fost estimat pentru joi la un nou record, pentru a doua lună consecutiv.

„Va fi un an foarte dur pentru zonele cu malnutriţie cronică", a adăugat Zoellick, care e de părere că cel mai important pas ce trebuie făcut este venirea cu soluţii practice care să asigure accesul oamenilor la alimente de bază, hrănitoare. Nu doar ajutorul în produse este vizat, ci mai ales dezvoltarea unei agriculturi productive.

În ţările sărace trei sferturi din venituri sunt cheltuite pe mâncare, în timp ce în ţările dezvoltate consturile sunt de doar o treime până la o jumătate din venituri. Conform estimărilor Băncii Mondiale și agenţiei Food and Agriculture sub egida ONU, sunt 900 de milioane de oameni care suferă de foamete și malnutriţie. Preţurile crescute la alimente se află, alături de alte probleme, la baza revoltelor din Nordul Africii și Orientul Mijlociu.