Coasta de Fildeş: 100.000 de refugiaţi până în aprilie

23

Numărul refugiaţilor din Coasta de Fildeş ar putea să ajungă la 100.000 până în aprilie a.c., avertizează ONU.

Coasta de Fildeş se confruntă cu o criză politică şi, totodată, cu o epidemie de holeră (în oraşul Abidjan, unul dintre principalele centre urbane ale ţării). Sunt deja peste 32.000 de refugiaţi în ţara vecină, Liberia.

„Agenţiile ONU şi-au exprimat îngrijorarea că, dacă trendul actual de refugiere continuă, la jumătatea lunii februarie ar putea să fie 50.000 de refugiaţi în Liberia şi 100.000 până la sfârşitul lunii aprilie", conform unei declaraţii a Biroului ONU pentru Coordonarea Problemelor Umanitare.

Alte 20.000 de persoane din Costa de Fildeş s-au refugiat în partea de vest a ţării, în regiunea Duekoue. Mulţi dintre aceştia depind de ajutoarele oferite de ONU, notează france24.com.

Criza politică din acest stat african este provocată de conflictul dintre cei doi lideri politici Laurent Gbagbo şi Alassane Ouattara.

„Starea de tensiune poate duce oricând la ciocniri violente. Cu atât mai mult cu cât şi armata este scindată, peste 60% din cadrele armatei votând în al doilea tur de scrutin cu Ouattara. Gbagbo s-a folosit de subordonarea absolută a Consiliului Constituţional pentru a nega rezultatele publicate de Comisia electorală independentă. Din fericire, tabăra Ouattara nu a reacţionat până acum. Situaţia nu a degenerat până acum într-un război civil, dar acesta nu este exclus", a declarat Cristian Preda, şeful Misiunii UE de Observare a Alegerilor în Coasta de Fildeş, conform euractiv.ro.