Diferenţa dintre animalele pe care le iubim și cele pe care le mâncăm

1538

Privind în farfurie la gustoasa bucată aproape dreptunghiulară, cu greu s-ar gândi cineva că acea bucată a avut cândva viaţă (cu tot ce presupune ea). Psihologic, este mai ușor să mânânci forme geometrice decât povești de viaţă. Pe asta au mizat și iniţiatorii Farm Sanctuary, un proiect menit să arate că animalele sunt suficient de inteligente pentru a fi tratate ca fiinţe vii, nu ca obiecte.

Răspund atunci când sunt chemaţi pe nume, le place să alerge, să socializeze, să se relaxeze și dacă nu am ști că le place și să se tăvălească prin noroi, am crede că este vorba de câini. Însă această descriere, publicată pe FarmSanctuary.com se aplică, de fapt, porcilor. Porcii sunt „destul de sofisticaţi cognitiv”, susţine prof. Donald Broom, de la Universitatea Oxford. “Chiar mai mult decât câinii și, cu siguranţă, mai mult decât copiii de trei ani.”

Un material publicat de Wired relata despre experimente care au arătat că porcii ar putea fi la fel de inteligenţi precum cimpanzeii, fiindcă, puncta dr. Sarah Boysen, „sunt capabili să își menţină atenţia cu o intensitate chiar mai mare decât un cimpanzeu.” Alte cercetări arată că „porcii pot dezvolta un comportament competitiv social, similar celui observat în cazul unor specii de primate”, a adăugat și medicul Mike Mendl de la Universitatea Bristol.

Porcii sunt și fiinţe emoţionale, ca oamenii, sugerează un experiment știinţific, care a arătat că porcii pot distinge între stările psihice (normală vs anxietate), răspunzând în mod diferit la ambele.

Nikki și Rose sunt două femele-porci care exemplifică toate aceste calităţi. Cele două au supravieţuit unei inundaţii și au fost duse la adăpostul din New York al Organizaţiei Farm Sanctuary. Nikki a supravieţuit împreună cu puii ei, însă a rămas traumatizată după inundaţii: în fiecare seară continuă să construiască un cuib pentru ca puii să doarmă în el. Rose, în schimb, și-a pierdut puii în inundaţie și, spuneau îngrijitorii de la adăpost, și-a pierdut pofta de viaţă. Ajunsă la centru, nu mânca și refuza să răspundă celorlalţi porci atunci când aceștia încercau să se joace cu ea. Reprezentanţii Farm Sanctuary povesteau că Nikki i-a permis lui Rose să o ajute cu puii și că, treptat, Rose a ieșit din apatie, atașându-se de unul dintre puii lui Nikki.

O poveste mai veche, dar impresionantă este aceea a lui Jo Ann Altsman (SUA), care a fost salvată de Lulu (porcul pe care îl creștea ca animal de companie) după ce a suferit un infarct. Animalul a reușit să ghideze un trecător către femeia căzută la pământ, iar acesta a putut chema la timp o ambulanţă. Dacă medicii ar fi intervenit chiar și cu 15 minute mai târziu, infarctul ar fi fost fatal.

Poveștile despre trăirile animalelor pe care le consumăm drept hrană nu au însă niciun loc în fermele de producţie, acuză militanţii pentru drepturile animalelor. Condiţiile în care sunt ţinuţi porcii sunt deseori lipsite și ele de orice urmă de omenie. Cuștile de la ferme sunt adesea atât de strâmte, încât nu îi permit animalului nici să se miște, nici să se așeze, generând, pe lângă epuizarea fizică, și o presiune psihică uriașă.

În Australia, relatează Unleashed.org.au, porcii sunt trataţi cu cruzime încă de la naștere când, fără anestezie, îngrijitorii de la fermă le taie cozile și îi castrează. Tot fără anestezie, îngrijitorii le taie sau le pilesc puilor dinţii, pentru a nu o răni pe mamă în timp ce îi alăptează. În natură, dacă ar fi rănită în timpul alăptării, femela ar lua puţină distanţă faţă de pui.

De Crăciun, carnea de porc devine cea mai căutată pe pieţele din România. Motiv pentru care, anul acesta, comercianţii au ridicat preţurile chiar și cu 20%, scrie Digi24. Afacerea nu ţine cont de niciuna dintre caracteristicile pe care iubitorii animalelor le prezintă ca similare comportamentului uman, așa cum am arătat mai sus.

Situaţia este similară cu cea a mieilor sacrificaţi de Paști. Capabili să experimenteze emoţii într-o manieră foarte apropiată omului, mieii și oile sunt animale sociale și chiar reușesc să recunoască anumite emoţii manifestate de om, spun cercetătorii care se specializează în psihologia animalelor. „Discuţia se reduce la faptul că oamenii nu cunosc atât de aproape animalele de fermă, așa cum știu câinii sau pisicile,” spunea pentru Salt Lake Tribune Bruce Friedrich, reprezentant Farm Sanctuary. Poate că ponderea vegetarienilor ar crește dacă oamenii ar simţi același impuls spre drepturile animalelor atunci când își aleg meniul, ca atunci când apără câinii comunitari.