Estul și Vestul se bat pe Ucraina

57

Aproximativ 200.000 de protestatari antiguvernamentali s-au strâns duminică în capitala Ucrainei într-un show dramatic de rezistenţă, după ce patru săptămâni de proteste se încheie fără niciun succes pentru cei care optează pentru o ţară proeuropeană.

Protestele au început în luna noiembrie, după ce președintele Ianukovici a anunţat că nu va mai semna o înţelegere de liber-schimb și integrare politică cu Uniunea Europeană, după șase ani de negocieri. În faţa protestelor, care reprezintă o adevărată problemă pentru Administraţia Prezidenţială, oficialii ucraineni au făcut un pas înapoi și au anunţat că au reluat discuţiile cu UE și că vor semna înţelegerea, „după ce anumite probleme vor fi rezolvate".

Uniunea Europeană a primit cu entuziasm semnele de împăcare, anunţând săptămâna trecută că este gata să pregătească documentele, dacă Ucraina dă asigurări clare că îl va semna de data aceasta. Catherine Ashton, înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, a declarat la Bruxelles că „Ianukovici mi-a spus foarte clar că intenţionează să semneze înţelegerea", citează CNN. Până vineri însă, oficialii ucraineni s-au întors iar la 180 de grade, renunţând din nou la posibilitatea unei înţelegeri cu UE și confirmând vizita președintelui Ianukovici în Rusia.

Ucraina este împărţită între regiunile din vestul ţării, care sunt pro-Europa, și regiunile din est, care sunt orientate spre Rusia. Protestatarii spun că o înţelegere cu UE ar deschide graniţele pentru comerţ și ar crea circumstanţele necesare modernizării și intrării cu totul în Uniune. Pe de altă parte, Ucraina este dependentă de Moscova din cauza gazului natural pe care îl primește.

Uluiţi de jocul politic al președintelui ucrainean, lideri de top din Vest au venit în pelerinaj la Kiev. Duminică, senatorul american John McCain li s-a adresat protestatarilor, spunând: „Acesta este momentul vostru. Aici este vorba de voi, de viitorul pe care vi-l doriţi pentru ţara voastră. Este vorba despre viitorul pe care îl meritaţi. Un viitor în Europa, un viitor în pace alături de toţi vecinii voștri. Lumea liberă este a vostră și America este alături de voi", citează NYTimes. McCain a criticat și relele tratamente la care au fost supuși protestatarii de către forţele de ordine, moment în care președintele a promis că guvernul va face tot posibilul pentru a asigura dreptul la demonstraţii pașnice și că va dispune o anchetă pentru ziua de 30 noiembrie, când poliţia a folosit violenţa împotriva protestatarilor.

La mulţimile care s-au strâns duminică în Piaţa Independenţei, partidul lui Ianukovici a mai adăugat câteva mii de oameni pe care i-au strâns din provincie, pentru a face o tabără proguvern, scrie NYTimes. Până duminică seara însă nu izbucnise niciun conflict între cele două tabere. Ba chiar protestatarii pro-Europa au invitat tabera adversă la ceai și discuţii civilizate.

Arseniy P. Yatsenyuk, lider în parlament al partidului din opoziţie și unul dintre organizatorii protestelor, atenţia oamenii că marţi vor trebui să fie în mod special vigilenţi, căci președintele se va întâlni cu Vladimir Putin în Rusia. Cei doi lideri discută de ceva timp despre un posibil ajutor financiar pe care Rusia să îl acorde Ucrainiei, dar mulţi lideri din opoziţie se tem că, de fapt, Ianukovici este pregătit să semneze o înţelegere care ar alătura ţara unei uniuni vamale pe care Rusia a creat-o cu Kazakhstan și Belarus. Opoziţia spune că o asemenea uniune ar reconstitui practic Uniunea Sovietică și ar însemna o despărţire definitivă de Europa. „Dacă semnează această înţelegere, Ianukovici poate rămâne la Moscova. Să nu se mai întoarcă la Kiev", avertiza Yatsenyuk duminică în faţa mulţimilor, conform The News.