OMS: Peste 14 milioane de noi cazuri de cancer în 2012

20

Peste 32 de milioane de oameni din lume suferă de o formă de cancer, iar numărul anual al noilor pacienţi diagnosticaţi este în creștere, depășind anul trecut 14 milioane de bolnavi, potrivit celui mai recent raport GLOBCAN, efectuat de Agenţia Internaţională de Cercetare a Cancerului (IARC), din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Rata incidenţei cazurilor de cancer a crescut îngrijorător faţă de statisticile publicate de IARC în 2008, an în care s-au înregistrat 12,7 milioane de cazuri. Totodată, rata deceselor provocate de cancer la nivel global a crescut de la 7,6 milioane, în 2008, la 8,2 milioane, anul trecut, potrivit raportului.

Problema cancerului a afectat în mod special regiunile mai puţin dezvoltate ale lumii, unde au fost înregistrate 57% din totalul noilor cazuri de diagnostic cu tumori. În același timp, aproape jumătate (48%) din totalul deceselor la nivel global sunt înregistrate în aceste ţări sărace.

„Populaţia lumii se află în creștere, dar totodată îmbătrânește, iar, ca o consecinţă a acestui fenomen, numărul persoanelor expuse riscului de dezvoltare a cancerului crește în cazul multor populaţii. Cred că ceea ce este diferit pe scena mondială este faptul că o proporţie mult mai mare a acestor tipuri de cancer apare în regiunile în curs de dezvoltare ale lumii", a declarat dr. David Forman, directorul Departamentului pentru Informare în privinţa Cancerului, din cadrul IARC, pentru CBC. Expertul este de părere că fenomenul observat în regiunile mai puţin dezvoltate, de creștere a ratei mortalităţii provocate de cancerul la sân, poate fi explicat, „în parte, din cauza schimbării stilului de viaţă, care provoacă o creștere a incidenţei, şi, de asemenea, pentru că metodele clinice avansate de combatere a bolii nu ajung la femeile care trăiesc în aceste regiuni", citează Reuters.

Cele mai frecvente tipuri de tumori înregistrate la nivel global în cazul ambelor sexe sunt, în ordine descrescătoare, cele la plămâni, sân, cancerul colorectal, de prostată și stomac. În funcţie de sex, cele mai frecvente tipuri de cancer cu care au fost diagnosticaţi bărbaţii au fost cele la plămâni, urmate de tumorile prostatei, colorectale, de stomac și ficat. Pe de altă parte, cele mai întâlnite forme de tumori la femei au fost cele mamare, apoi cele colorectale, de plămâni, de col uterin și de stomac.

Până în 2025, numărul de cazuri noi de pacienţi diagnosticaţi anual cu o formă de cancer este preconizat la peste 19 milioane de oameni, potrivit estimărilor OMS, scrie BBC.

Raportul GLOBCAN 2013 și situaţia din România

În 2012, în ţara noastră au fost diagnosticate aproape 78.000 de noi cazuri de cancer, dintre care cele mai multe în rândul bărbaţilor (peste 43.000). Tot anul trecut, peste 48.000 de români au murit din cauza acestor tumori.

Cele mai frecvente forme de cancer întâlnite în cazul ambelor sexe au fost cele la plămâni. Tumorile colorectale, cele la sân, de prostată și col uterin au fost următoarele cele mai des întâlnite tipuri de cancer în rândul populaţiei României. Cele mai frecvent tipuri de cancer întâlnite în rândul bărbaţilor au fost cele la plămâni, apoi cel colorectal, de prostată, tumorile vezicii urinare și ale stomacului. Cele mai des întâlnite tipuri de cancer în rândul femeilor au fost cele la sân, urmate de tumorile colorectale, de col uterin, de plămâni și de ovare, arată raportul IARC.

Citește și: De ce e cancerul o boală atât de răspândită