Hrana ambalată poate fi contaminată de adezivii etichetelor

103

Hrana din supermarket poate fi contaminată de etichetele ambalajelor, scrie Daily Express. Un studiu realizat de cercetători spanioli şi publicat într-o revistă a Societăţii Regale britanice de Chimie avertizează cu privire la adezivii folosiţi pentru etichete şi la efectele pe care aceste substanţe le pot avea asupra produselor.

Oamenii de știinţă au descoperit că unele substnţe chimice pot pătrunde prin pachet și pot contamina hrana ambalată. „Migrarea compușilor din adezivi este posibilă la un nivel care poate prejudicia siguranţa” consumatorului, avertizează Valerie Guillard, specialist în tehnologie alimentară la Universitatea Montpellier din Franţa.

Cercetări anterioare au arătat că substanţele chimce onţinute de o gamă largă de produse comercializate în supermarket pot cauza infertilite la femei, cancer, tulburări ale sistemului imunitar și chiar probleme neurologice.

Deși UE a emis norme stricte privind utilizarea plasticului în ambalarea hranei, în prezent nu există nicio legislaţie care să  se refere explicit la substanţele chimce folosite în adezivii pentru atașarea etichetelor direct sau indirect pe ambalajul alimentelor.