Ursarii nu-și mai căsătoresc copiii de mici datorită unui pastor

93

„Nici procuratura, nici poliţia, nici şcoala, nici toate autorităţile din lumea asta nu au putut să oprească ceea ce era la noi", își aduce aminte unul dintre enoriași. În urma schimbărilor din viaţa lor, ursarii au renunţat la căsătorirea la vârste fragede a copiilor lor, își încurajează fetele să meargă la școală, iar abandonul şcolar s-a redus drastic.

    Copiii rromilor din Râmnicelu, judeţul Buzău, nu mai sunt căsătoriţi la vârste fragede, arată România liberă într-un reportaj. Cazul cel mai șocant, al copilei de 5 ani căsătorită cu un băiat de 16 ani, a atras acum doi ani atenţia și intervenţia autorităţilor, a mascaţilor și chiar a baronesei Emma Nicholson. Totuși, „nici procuratura, nici poliţia, nici şcoala, nici toate autorităţile din lumea asta nu au putut să oprească ceea ce era la noi", își aduce aminte unul dintre enoriași, care vede acum „mâna lui Dumnezeu" în viaţa lor.

    Reușita îi aparţine lui Grigore Vasile, pastor rrom din localitate care, în decursul ultimilor ani a convertit 80% dintre rromii ursari ai localităţii la cultul penticostal. În urma schimbărilor din viaţa lor, ursarii au renunţat la căsătorirea la vârste fragede a copiilor lor. În plus, fetele din comunitate sunt acum încurajate să meargă la şcoală, iar abandonul şcolar s-a redus drastic. Fata pastorului este prima fată de etnie rromă din Râmnicelu care a ajuns la liceu.

    „Despre trecerea acelor enoriaşi la cultul penticostal eu nu comentez. E un subiect sensibil. Cred că e o acţiune prozelitistă", spune preotul Adrian Ionescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului.