4 lucruri care confirmă că „un măr pe zi ţine doctorul departe”

573

Expresia „un măr pe zi ţine doctorul departe” a fost iniţial un slogan de marketing folosit de producătorii americani de mere la începutul secolului XX. Fructele lor erau transformate în cidru, dar după ce băutura a fost interzisă în timpul Prohibiţiei, au încercat să promoveze merele ca fiind bune de mâncat, informează cotidianul Daily Mail.

În afara demersului de marketing, cercetătorii au descoperit că sloganul este adevărat. Din necesarul zilnic de 18 grame de fibre pentru dieta unui adult, un măr de mărime medie asigură 3 grame. Consumând fructe şi legume care conţin fibre şi acoperind necesarul zilnic, scade riscul apariţiei cancerului colo-rectal.

În plus, coaja, care conţine fibre insolubile, are cea mai mare concentraţie de flavonoide şi polifenoli, care întăresc imunitatea organismului. Iată 4 dintre cele mai importante beneficii ale consumului de mere:

1. Creşterea imunităţii: un măr de mărime medie conţine 8% din necesarul zilnic de vitamina C, care creşte imunitatea organismului.

2. Afecţiuni ale gingiei: merele conţin tanine, care previn parodontoza. De asemenea, muşcatul dintr-un măr crocant îmbunătăţeşte sănătatea gingiei, prin stimularea circulaţiei sângelui în gingii.

3. Astm: un studiu publicat în American Journal Of Respiratory Critical Care Medicine arată că adulţii care mănâncă cel puţin 2 mere pe săptămână au un risc de astm de 3 ori mai mic. Motivul îl reprezintă antioxidanţii – 100 grame de măr pe zi conţin de 3 ori mai mulţi antioxidanţi decât o portocală şi de 8 ori mai mulţi decât o banană.

4. Tratarea înţepăturilor: un pansament îmbibat în oţet de mere micşorează durerile provocate de înţepăturile de insecte. Acidul din oţet schimbă toxinele din venin în compuşi mai puţin dăunători.