Cât de scump este să mănânci sănătos?

928

O alimentaţie sănătoasă este considerată scumpă de peste jumătate dintre respondenţii unui sondaj global. Percepţia lor este cât se poate de adevărată, până la un punct, conform unui studiu recent publicat în jurnalul BMJ Open.

Sondajul efectuat de Unilever anul trecut arăta că 57% din totalul participanţilor sunt de părere că o dietă sănătoasă presupune o cheltuială mare, scrie Mediafax. În România, o majoritate impresionantă, de 78% dintre bucureșteni, susţin același lucru. „Una dintre problemele pe care le-a scos în evidenţă studiul „Perceptions and Practices related to Healthy Eating” este aceea că oamenii cred că nu îşi pot permite mâncarea sănătoasă”, a declarat Maria Gavrilescu, Channel Marketing Leader pentru Unilever Food Solutions România.

Modul în care sunt percepute preţurile hranei sănătoase de către consumatori nu este deloc departe de adevăr. Experţii de la Școala de Medicină Publică Harvard au arătat că, într-adevăr, este mai scump să mănânci sănătos. Ei au analizat 27 de studii efectuate pe teritoriul a 10 ţări, printre care SUA, Canada, Japonia, Noua Zeelandă, Africa de Sud, Brazilia și regiuni din Europa, scrie Live Science. Costurile alimentelor sănătoase au fost studiate comparativ cu cele ale produselor mai puţin sănătoase, atât per porţie, per 200 de calorii, cât și per 2.000 de calorii (valoarea medie zilnică de calorii recomandată adulţilor de Federaţia Americană pentru Alimente și Medicamente).

În urma demersului, au descoperit că dietele sănătoase sunt cu circa 1,5 dolari (aproape 5 lei) mai costisitoare decât cele mai puţin benefice pentru organism. „Pentru multe familii cu venituri mici, o cheltuială în plus de 1,5 dolari poate însemna foarte mult. Se traduce prin circa 550 de dolari pe an pentru o persoană, iar acest lucru poate constitui un adevărat obstacol în calea unei alimentaţii sănătoase”, a declarat coordonatorul studiului, Mayuree Rao, citat de New Scientist.

Mai exact, pentru a mânca mai multe fructe și legume proaspete sau pește, trebuie să cheltuim cu aproape 150 de lei mai mult în fiecare lună. Astfel, la sfârșitul unui an în care am adoptat o dietă sănătoasă vom fi plătit cu circa 1.800 lei mai mult decât dacă am fi continuat să consumăm alimente mai puţin sănătoase, precum alimente procesate sau rafinate.

Dintr-o altă perspectivă însă, preţul pe care îl plătim anual pentru a urma o dietă sănătoasă este semnificativ mai mic decât costul pe care ar trebui să îl suportăm dacă am suferi din cauza afecţiunilor cronice provocate de dietele nesănătoase, subliniază dr. Dariush Mozaffarian, care a luat parte la cercetare. Estimările arată că anual în SUA este cheltuită fabuloasa sumă de aproape 400 de miliarde de dolari numai pentru dietele urmate de pacienţii cu afecţiuni cronice. Acest lucru se traduce printr-o cheltuială anuală de 1.200 de dolari/persoană, scrie Live Science.

Alegeri extrem de sănătoase la preţuri avantajoase

La o privire mai atentă pe rafturile magazinelor și la preţurile afișate de vânzătorii din pieţe, dietele sănătoase nu mai par atât de înspăimântătoare pentru bugetul zilnic. Iată doar câteva alimente delicioase și totodată benefice organismului tău, pe care le poţi consuma atât crude, cât și gătite într-un mod sănătos.

Pe cât de gustoase, pe atât de sănătoase, merele întăresc sistemul imunitar și asigură o parte din necesarul de fibre zilnic. Un kilogram de mere poate fi cumpărat din piaţă cu circa 2-2,5 lei.

Broccoli, bogat în vitamine și antioxidanţi, este un bun aliat în scopul prevenirii dezvoltării cancerului. Acesta poate fi achiziţionat de pe rafturile supermarketurilor cu circa 4-5 lei pentru o jumătate de kilogram.

Dacă nu sunt consumaţi prăjiţi, cartofii sunt extrem de sănătoși, fiind bogaţi în vitamina B6, C, dar și în fibre, magneziu și potasiu. Aceștia pot fi preparaţi într-o mulţime de moduri, de la fierberea și pasarea lor, până la coacerea în cuptor cu tot cu coajă. Pe lângă faptul că sunt săţioși, cartofii au un preţ rezonabil, de circa 2,5-3 lei pentru un kilogram.

Morcovii sunt o importantă sursă de beta-caroten și ajută la reducerea riscului de dezvoltare a afecţiunilor cardiovasculare și a mai multor tipuri de cancer, precum cel de stomac sau tumorile uterului. Un kilogram de morcovi costă în piaţă între 2 şi 3 lei.

Varza conţine fibre, potasiu, dar și vitamina C și este un aliment extrem de popular în dietele pentru slăbit. Preţul unui kilogram de varză este în jur de 1,5 lei.