O dietă bogată în grăsimi afectează dinţii

23

Un studiu efectuat de doi cercetători de la Institutul de Sănătate francez a relevat legătura dintre o dietă bogată în grăsimi şi apariţia modificărilor în flora bacteriană bucală, ce conduc la gingivită şi parodontoză.

Bacterii precum Fusobacterium nucleatum şi Prevotella intermedia trăiesc în cavitatea bucală fără să ne dăuneze. Dar, cum ele se hrănesc în special cu grăsimi, o dietă prea grasă le face să se înmulţească necontrolat şi să favorizeze inflamarea gingiilor. Acest lucru a fost observat de cercetătorii francezi în cadrul unui studiu pe animale de laborator, prezentat de publicaţia franceză Le Point.

Astfel, cercetătorii Rémy Burcelin şi Vincent Blasco au descoperit şi de ce, în multe cazuri, diabetul şi boala parodontală sunt afecţiuni asociate.

Pentru a preveni problemele gingivale, medicul Vincent Blasco recomandă o dietă cât mai variată, tratamentul medicamentos cu antibiotice doar atunci când acestea sunt recomandate de medic şi respectarea cu stricteţe a regulilor de igienă orală.

Pentru a reduce la minim riscul de afecţiuni gingivale, medicii recomandă perierea riguroasă a dinţilor după fiecare masă şi folosirea aţei dentare. De asemenea, persoanele fără probleme dentare ar trebui să meargă la stomatolog o dată pe an pentru un consult de rutină.