Cum influenţează obezitatea perceperea gustului alimentelor

23

Obezitatea alterează modul în care percepem gustul alimentelor, diminuând răspunsul celulelor receptoare gustative, arată un studiu publicat în jurnalul PLOS One.

Pentru experiment, experţii de la Universitatea din Buffalo au folosit 50 de șoareci de laborator. Timp de 10 săptămâni, jumătate din aceștia au primit hrană normală, iar cealaltă jumătate a fost hrănită cu alimente bogate în grăsimi. Șoarecii din cea din urmă grupă au devenit obezi în scurt timp.

Pentru a evalua modul de răspuns la diverse gusturi, cercetătorii au folosit metoda „semnalizării calciului" (calcium signaling). Creșterea temporară a nivelului calciului din celule indică faptul că gustul a fost recunoscut. Rezultatele au arătat că animalele care au urmat dieta bogată în grăsimi au întâmpinat dificultăţi în ceea ce privește recunoașterea gustului dulce, spre deosebire de celelalte animale. „Numărul celulelor gustative sensibile la stimulii de apetit cu gust dulce a fost redus semnificativ la șoarecii obezi, dar reacţia lor la stimulii aversivi nu a fost afectată", notează experţii.

Totodată, cercetătorii au observat că nu numai greutatea a influenţat apariţia fenomenului, dar și diferenţele de sex. În urma dietei, șoarecii obezi, de sex masculin, aveau o greutate mai mare, în raport cu femelele obeze. Cu toate acestea, femelele au înregistrat o reducere mai importantă a numărului celulelor receptoare gustative sensibile la dulce, faţă de masculi.

„Dacă înţelegem cum sunt afectate aceste celule gustative și cum le putem readuce la normal, ar putea fi dezvoltate noi tratamente", a declarat autoarea studiului, dr. Kathryn Medler, în comunicatul de presă publicat pe site-ul Universităţii din Buffalo.

Experţii nu pot spune însă cu exactitate cum incapacitatea de percepere a gustului dulce conduce la creștere în greutate. Este posibil ca prin diminuarea sensibilităţii celulelor gustative, șoarecii obezi să aibă nevoie de o cantitate mai mare de alimente, în raport cu șoarecii cu o greutate normală, pentru a obţine aceeași senzaţie ca aceștia, explică dr. Medler.