Descoperire: „Gena grăsimii” care conduce la obezitate

235

Un grup multinaţional de experţi a identificat „gena grăsimii" IRX3, factorul genetic care ar putea influenţa riscul dezvoltării obezităţii. Descoperirea ar putea deschide noi căi de cercetare pentru dezvoltarea unui tratament împotriva afecţiunii de care suferă mai mult de o treime din populaţia globului.

Pentru experiment, specialiștii au folosit șoareci normali și șoareci cu mutaţii genetice, cărora li s-a alterat gena IRX3. Aceștia din urmă aveau o greutate mai mică cu 30 de procente faţă de celelalte animale.

„Acești șoareci sunt slabi. Ei scad în greutate în primul rând prin pierderea grăsimii. Dar nu sunt piperniciţi. Ei sunt, de asemenea, complet rezistenţi la obezitatea produsă de dieta bogată în grăsimi. Au o mai bună abilitate de procesare a glucozei și par a fi protejaţi de diabet”, a declarat coautorul studiului, prof. Chin-Chung Hui, de la Universitatea din Toronto.

Spre deosebire de șoarecii normali care și-au dublat greutatea corpului în urma unei alimentaţii bogate în grăsimi, animalele cu gena IRX3 alterată și-au păstrat greutatea și nivelul de grăsime corporală similare celor înregistrate atunci când au fost hrăniţi cu o dietă normală. Rezultatele au fost valabile indiferent de cantitatea de alimente consumată sau de nivelul de activitate fizică a animalelor. Mai mult, celulele lor adipoase erau mai mici decât în cazul șoarecilor normali, procesarea glucozei era mai eficientă, iar nivelul de grăsime maro (sau grăsime „bună”, care arde caloriile) era mai mare.

Studiile anterioare sugerau că gena FTO ar fi fost, cel mai probabil, factorul genetic ce conduce la obezitate, însă aceasta „pare că are doar un efect periferic asupra obezităţii”, subliniază autorii prezentului studiu publicat în jurnalul Nature. „Datele noastre sugerează cu tărie că IRX3 controlează masa corporală și reglează compoziţia organismului. Orice asociere între FTO și obezitate apare ca urmare a influenţei genei IRX3″, susţine autorul studiului, prof. asociat Marcelo Nobrega, de la Universitatea din Chicago.

Echipa de cercetare plănuiește să analizeze modul în care proteina IRX3 interacţionează cu alte gene și celule pe care le reglementează. Prin acest demers, ei speră să contribuie la dezvoltarea de noi tratamente pentru diabet și obezitate, două afecţiuni de care suferă sute de milioane de oameni din întreaga lume.

Foto: stockvault.net

Niciun articol afișat