Cât timp ai la dispoziţie pentru a face o bună impresie?

693

Este suficientă doar o jumătate de secundă pentru ca persoanele pe care le întâlnești pentru prima dată să decidă dacă au sau nu încredere în tine, arată un studiu publicat în jurnalul PLOS One.

Experţii de la Universităţile Glasgow și Princeton au descoperit că oamenii își formează o primă impresie despre ceilalţi în numai 500 de milisecunde de la auzirea pentru prima dată a vocii unei alte persoane, pe baza paralimbajului. Astfel, banalul salut devine un factor decisiv în aprecierea gradului de încredere acordat unui individ pe care abia l-ai cunoscut. Mai mult, concluziile arată că nu trebuie să avem un contact faţă-în-faţă cu interlocutorul, pentru a ne forma o primă impresie despre acesta.

În cadrul experimentului, 320 de participanţi au ascultat înregistrări audio în care 64 de persoane pronunţau cuvântul „hello” („salut”). Apoi, voluntarii au fost rugaţi să caracterizeze printr-un singur termen persoanele cărora le-au auzit vocea, pe baza unui set de 10 trăsături de personalitate: agresivitate, atractivitate, competenţă, încredere, căldură sufletească, feminitate, masculinitate, credibilitate, caracter dominator sau plăcut.

Majoritatea vocilor înregistrate au produs reacţii similare în rândul participanţilor, au observat experţii. Mai mult, voluntarii și-au format aproape instant o opinie legată de personalitatea celor cărora tocmai le-au auzit vocea, în numai 300, până la 500 de milisecunde. De exemplu, bărbaţii care au ridicat tonul au fost caracterizaţi ca fiind demni de încredere. Aceeași „etichetă” a fost pusă și femeilor care alternau tonul vocii. Un ton jos al vocii a fost asociat cu un caracter dominator.

„Este uimitor cum din fragmente de discurs atât de scurte îţi poţi forma o impresie clară asupra unei persoane. Și mai mult de atât, indiferent dacă este sau nu corectă, impresia ta este similară cu cea a altor ascultători”, a declarat autorul studiului, dr. psiholog Phil McAleer.

Și alte studii anterioare au arătat că oamenii își formează uluitor de rapid o primă impresie despre cei pe care îi văd întâia oară. „De îndată ce vezi o persoană, o impresie este formată. Acest lucru se întâmplă atât de repede – doar o fracţiune de secundă – încât ceea ce vedem poate domina uneori ceea ce știm”, a declarat Nicholas Rule, de la Universitatea din Toronto.

„În momentul în care necunoscutul te vede, creierul său face o mie de calcule: ești o persoană de care ar trebui să se apropie sau pe care ar trebui să o evite? Ești un prieten sau un dușman? Ai statut și autoritate? Ești de încredere, competent, simpatic, încrezător?”, puncta într-un articol pentru Forbes dr. Carol Kinsey Goman, expertă în comunicare nonverbală și leadership.