Obezitatea ar putea fi tratată şi prevenită prin metode diferite, în funcţie de sex

498

În cel mai recent studiu, cercetătorii americani au descoperit că există anumite obiceiuri care sporesc riscul instalării obezităţii, în funcţie de sexul persoanei, notează Reuters.

Oamenii de ştiinţă din cadrul Universităţii din Michigan au analizat datele a peste 1.700 de elevi de clasa a VI-a din 20 de şcoli din zonă, colectate în perioada 2004-2011. Aproximativ 18% dintre băieţi şi 16% dintre fete erau obezi.

Cercetătorii au observat că băieţii care făceau parte din cel puţin o echipă de sport aveau un risc mai mic de obezitate. Însă acest rezultat nu a fost înregistrat şi în cazul fetelor.

Mai mult de jumătate din băieţii care nu sufereau de obezitate se implicau într-o activitate fizică timp de cel puţin 20 de minute, cinci zile pe săptămână, comparativ cu 43% dintre băieţii obezi. Între procentul fetelor obeze care practicau sport şi cel al fetelor care cu greutate normală aveau activitate fizică nu au fost înregistrate diferenţe. Cercetătorii cred că lipsa unei asocieri între exerciţiile fizice şi obezitate în rândul elevelor poate fi cauzată de faptul că acestea nu au inclus în cadrul preocupărilor sportive activităţi precum dansul sau implicarea în echipa de majorete.

În schimb, fetele care consumau cel puţin două porţii de lapte pe zi aveau cu 20% mai puţine şanse de a suferi de obezitate. Rezultatul a fost valabil doar în cazul persoanelor de sex feminin, nu şi în cazul celor de sex masculin. Acest lucru ar putea fi rezultatul faptului că în dietele fetelor, băuturile dulci au fost înlocuite cu lapte, susţin cercetătorii.

Pe lângă aceste observaţii, studiul arată că privitul la televizor pentru mai mult de două ore conduce la creşterea riscului dezvoltării obezităţii cu 19 procente.

Coordonatoarea studiului, dr. Elizabeth Jackson, este de părere că o cunoaştere diferenţiată, în funcţie de sex, a factorilor de risc ce măresc şansele de dezvoltare a obezităţii poate contribui atât la prevenirea apariţiei acestei afecţiuni în cazul copiilor, cât şi la elaborarea unor programe speciale şi mult mai eficiente de slăbire.