Planeta cu gabarit depășit: 1 din 3 oameni e supraponderal

350

O treime din populaţia lumii este obeză, iar în ultimii treizeci de ani nicio ţară nu a reuşit să reducă rata obezităţii. Aceasta este concluzia unui studiu realizat în premieră la nivel mondial în ceea ce privește obezitatea.

Un studiu recent a relevat faptul că rata obezităţii, atât în rândul copiilor cât şi a adulţilor, continuă să crească într-un ritm alarmant, în lumea întreagă, dar mai ales în ţările dezvoltate. Numărul persoanelor obeze sau supraponderale era de 857 milioane de persoane în anul 1980, iar în prezent, numărul acestora este de 2,1 miliarde de persoane, ceea ce reprezintă aproximativ 30% din populaţie, notează time.com.

Potrivit studiului, 62% dintre persoanele obeze trăiesc în ţările dezvoltate; în acestea, cele mai înalte niveluri de obezitate le înregistrează bărbaţii; în ţările în curs de dezvoltare, în schimb, situaţia este diferită, deoarece persoanele cele mai afectate de obezitate sunt femeile. Rata obezităţii a crescut în ultimii ani şi în rândul copiilor şi adolescenţilor, iar studiul publicat în The Lancet estimează că procentul acestora este de 47%.

Rata creşterii obezităţii a crescut cu peste 50% din anul 1980 până în prezent, iar ceea ce este şi mai îngrijorător este faptul că în toţi aceşti ani, nicio ţară nu a reuşit să scadă rata obezităţii. Ţările cu cei mai mulţi obezi sunt China, India, Rusia, Egipt, Pakistan şi Indonezia, iar ţările cu cele mai multe persoane supraponderale sunt Tonga, Libia, Qatar, Micronezia şi Samoa, relevă studiul. Un alt raport al The Overseas Development Institute arăta faptul că America de Nord înregistrează un procent de 70% de oameni obezi, Europa de 58%, iar America Latină, Africa de Nord şi Orientul Mijlociu, procente asemănătoare.

Steve Wiggins, de la The Overseas Development Institute declara că „vom asista la nivel global la o creştere extrem de puternică a numărului de persoane care suferă de anumite tipuri de cancer, de diabet, de accidente vasculare cerebrale sau de crize cardiace, o povară uriaşă pentru sistemele publice de sănătate”. Obezitatea reprezintă o problemă importantă în ceea ce priveşte bugetul alocat sănătăţii, iar dacă situaţia nu se schimbă, în scurt timp nicio ţară nu va mai putea face faţă costurilor pe care le presupun tratamentele pentru obezitate.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) atrage încă o dată atenţia asupra faptului că supraponderabilitatea şi obezitatea reprezintă al cincilea factor de risc de deces la nivel mondial. De asemenea, recomandă un stil de viaţă sănătos şi face presiuni asupra autorităţilor fiecărui stat pentru a lua măsuri urgente în ceea ce priveşte stoparea obezităţii.