România, ţara cu cei mai puţini obezi din UE

947

România este ţara cu cel mai mic procent de obezi din Uniunea Europeană. Vestea bună a fost oferită de un raport al Eurostat, care a indicat totodată că în Marea Britanie aproape un sfert dintre cetăţeni suferă din pricina supraponderalităţii majore.

Ţările cel mai afectate de problema obezităţii sunt Marea Britanie (unde 23,9% dintre femei şi 22,1% dintre bărbaţi sunt obezi), Malta (21,1% şi 24,7%), Ungaria, Letonia şi Estonia. În aceste state, numărul obezilor se apropie de cel din SUA, unde aceste procentul persoanelor obeze este de 26,8%, în rândul femeilor, şi 27,6%, în rândul bărbaţilor.

În România s-a înregistrat cea mai redusă rată a obezităţii: 8% pentru femei și 7,6% pentru bărbaţi, Pe următorul loc este Italia, cu 9,3% rata la femei și 11,3% la bărbaţi, urmată de Bulgaria (11,3% și 11,6%) și Franţa (12,7 și 11,7%).

În toate ţările analizate s-a observat o creștere a ratei de obezitate odată cu vârsta, în rândul femeilor, însă procentul de femei obeze este mai important în special în Regatul Unit în cele două grupuri de vârstă cele mai tinere” (16,6% la 18-24 de ani, 20,7% la 25-44 e ani).

Gradul de obezitate variază şi în funcţie de nivelul de educaţie. „Proporţia femeilor obeze scade odată cu creşterea nivelului de educaţie”, subliniază oficiul european, menţionând că această tendinţă este valabilă în dreptul tuturor statelor și că este mai puţin evidentă în cazul bărbaţilor.

Eurostat menţionează că nu există diferenţe semnificative între sexe întrucât „procentul femeilor obeze este superior celui al bărbaţilor în opt state, dar inferior în alte 10″.

Raportul reprezintă o compilaţie din interviuri adunate de biroul de statistică în 2008-2009. Obezitatea reprezintă un indice de Masă Corporală mai mare de 30.

Sursa: Eurostat