OMS recomandă înjumătăţirea cantităţii de zahăr consumată

57

În scopul diminuării riscului căderii dinţilor și a dezvoltării afecţiunilor cardiovasculare, a diabetului sau a obezităţii, Organizaţia Mondială a Sănătăţii propune micșorarea limitei recomandate de zahăr consumat pe zi de la 10 linguriţe la numai 5.

Recomandarea vine în urma concluziilor unei metaanalize efectuate de experţii de la Universitatea Newcastle, comandate de OMS, care a arătat că reducerea cantităţii de zahăr la numai 5% din totalul de calorii consumate zilnic, micșorează semnificativ riscul apariţiei cariilor de-a lungul timpului. De asemenea, beneficiile importante pot fi văzute și în cazul micșorării consumului de zahăr sub pragul de 10% din totalul caloriilor consumate într-o zi. Zahărul la care fac referire experţii este cel adăugat în alimente, atât de consumatori, cât și de producători.

„Publicul are nevoie de o mai bună informare cu privire la riscurile de sănătate produse de alimentele și băuturile cu zahăr și este necesară existenţa informaţiilor clare cu privire la nivelurile de zaharuri din alimentele și băuturile noastre", a declarat coordonatoarea studiului, prof Paula Moynihan.

Afecţiunile dentare nu sunt singurele probleme pe care le produce consumul de zahăr. Prof. Shrinath Reddy, specialist în cardiologie la Școala de Sănătate Publică, subliniază pericolul pe care îl presupune consumul de produse îndulcite cu zahăr asupra dezvoltării afecţiunilor cardiovasculare, a diabetului și obezităţii, scrie Daily Mail. Asocierea a fost dovedită prin multe studii efectuate până în prezent.

Hotărârea ar putea afecta producătorii de produse alimentare care vor trebui să se adapteze noii măsuri care presupune micșorarea cantităţii de zahăr folosită în reţeta produsului.