Pericolul „burţii de bere”

1906

Aşa-numita „burtă de bere” pe care o au în special bărbaţii, în afară de faptul că este inestetică, este foarte periculoasă pentru sănătate, un motiv în plus pentru a scăpa de ea cât mai repede.

Ceea ce numim în termeni populari „burtă de bere” nu este altceva decât un depozit de grăsime în zona abdomenului, întâlnit în mod special la bărbaţi. Acumularea grăsimii în zona abdomenului aduce cu sine o serie întreagă de riscuri pentru sănătate, chiar dacă persoana în cauză este slabă în rest. Printre aceste riscuri se numără bolile cardiovasculare, atacul vascular-cerebral şi diabetul de tip 2.

Un studiu recent a arătat că grăsimea abdominală sau „burta de bere” este mai periculoasă decât excesul de kilograme repartizat pe întregul corp sau obezitatea. Ţinând cont de implicaţiile şi riscurile pe care le au surplusul de kilograme sau obezitatea – boli cardiovasculare, diabet şi chiar cancer – putem înţelege mai bine concluzia studiului. Mai mult decât atât, există cazuri în care s-a depus un surplus de grăsime în zona abdomenului, dar Indicele de Masă Corporală (IMC) se încadrează în limitele normale. Chiar şi atunci, trebuie adoptate măsuri în ceea ce priveşte stilul de viaţă – dieta, exerciţiile fizice – pentru a elimina „burta de bere”, recomandă specialiştii.

Studiul, publicat în Annals of Internal Medicine, efectuat pe un eșantion de 15.000 de persoane, sugerează faptul că bărbaţii care au „burta de bere” prezintă un risc de mortalitate de două ori mai mare decât cei obezi sau supraponderali. Într-o situaţie asemănătoare se află femeile, cu un risc de mortalitate de 1,5 ori mai mare decât cele care nu au această problemă, notează edition.cnn.com.

Cea mai bună soluţie pentru a evita această problemă este o dietă sănătoasă, dar nu numai atât. Exerciţiile fizice, o plimbare de 50 de minute, de trei ori pe săptămână, sau de 30 de minute, şase zile pe săptămână, sunt un aliat perfect în această luptă împotriva grăsimii. Reducerea nivelului de stres contribuie, de asemenea, la menţinerea unui stil de viaţă sănătos şi, prin urmare, la evitarea surplusului de grăsime.

Ca şi în cazul excesului de kilograme şi al obezităţii, nu există soluţii miraculoase, ci doar reţete în care voinţa este ingredientul principal, însoţit de dorinţa pentru o viaţă sănătoasă şi un stil de viaţă corespunzător.

Foto: Pixabay