Studiu: Părinţii educaţi își hrănesc mai bine copiii

105

Nivelul de studii al părinţilor influenţează în mare măsură dieta copiilor, astfel încât frecvenţa cu care copiii mănâncă alimente care îngraşă este mai mică. În schimb, copiii ai căror părinţi au un nivel de studii mediu sau scăzut mănâncă mai puţine legume şi fructe şi mai multe produse prelucrate şi băuturi dulci.

Un grup de experţi din opt ţări europene, Italia, Estonia, Cipru, Belgia, Suedia, Ungaria, Germania şi Spania, a analizat legătura dintre nivelul de studii al părinţilor şi dieta copiilor, mai precis, frecvenţa cu care aceştia mănâncă alimente asociate cu obezitatea.

Studiul acestora s-a realizat pe 14.426 de copii, cu vârste cuprinse între doi şi nouă ani din cele opt ţări, iar rezultatele s-au publicat în ziarul Public Health Nutrition. Cercetarea a demonstrat că prima categorie de copii, proveniţi din părinţi cu un nivel intelectual înalt, consumă cu mai mare frecvenţă alimente de o calitate mai bună din punct de vedere nutritiv (legume, fructe, paste, orez şi pâine integrală), în timp ce a doua categorie de copii, proveniţi din părinţi cu un nivel intelectual mai scăzut, consumă mai mult alimente bogate în grăsimi şi zahăr, notează medicalnewstoday.com.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) avertizează asupra importanţei pe care o are o dietă adecvată, în special în rândurile celor mai tineri, mai ales în contextul în care 40 de milioane de copii sub 5 ani erau supraponderali în anul 2010. În plus, nutriţionștii le recomandă părinţilor să le ofere copiilor o varietate bogată de alimente și să nu folosească hrana ca o metodă de recompensare sau de pedepsire a comportamentului lor.