Liniştea absolută devine insuportabilă după 45 de minute

529

Cu toate că liniştea este considerată un lucru valoros, liniştea absolută devine insuportabilă după un anumit timp, provocând chiar şi halucinaţii.

Liniştea devine insurpotabilă după 45 de minute. La această concluzie au ajuns oamenii de știinţă în urma experimentelor în camera anecoidă (fără ecou), care absoarbe 99,9% din sunete, creată de Steven Orfield în Minneapolis (SUA). Camera aceasta a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai silenţios loc din lume.

Pereţii acestei încăperi sunt făcuţi din oţel izolant şi beton şi căptuşiţi cu un strat de fibră de sticlă cu grosimea de un metru. În această cameră, sunetul este chiar persoana care se află în ea, după cum spune creatorul ei, deoarece aceasta îşi poate asculta bătăile inimii, circulaţia sângelui, zgomotul aerului care intră şi iese din plămâni şi chiar sunetele produse de propriile urechi, notează protestantedigital.com.

Timpul maxim pe care o persoană l-a petrecut în interiorul acestei camere a fost de 45 de minute, iar cei mai mulţi voluntari au putut sta acolo doar 30 de minute. Subiecţii au fost nevoiţi să părăsească încăperea după ce au început să aibă derapaje mintale și să halucineze.

Cercetătorii au observat și că nimeni un a putut sta în picioare în timpul celor 30 de minute de experiment, pentru că, explica Orfield, oamenii nu se pot orienta spaţial în absenţa sunetelor.

Invenţia lui Orfield este folosită de NASA, pentru a-şi antrena astronauţii în condiţii extreme, dar şi de diferite companii, precum Whirlpool sau Harley-Davidson, care vor să testeze zgomotul emis de anumite produse ale lor.