De ce a devenit alimentaţia vegetariană tot mai populară printre sportivi

642

Intens criticată de unii, urmată cu fidelitate de alţii, alimentaţia vegetariană pare a câștiga tot mai mult teren, în special în rândul sportivilor de performanţă. 

Printre beneficiile unei asemenea diete, care exclude orice produs de origine animală, se numără îmbunătăţirea performanţelor obţinute, un nivel mai ridicat de energie și o calitate sporită a somnului, după cum subliniază Julieanna Hever, trainer, nutriţionist și autoare a cărtii The Complete Idiot’s Guide to Plant-Based Nutrition.

Beneficiile se extind și în ceea ce privește prevenirea și tratarea problemelor legate de recuperare, în condiţiile în care vegetalele conţin antioxidanţi și compuși anti-inflamatori atât de necesari organismului în această situaţie, completează Sharon Palmer, autoarea cărţii The Plant-Powered Diet.

Printre susţinătorii regimului vegetarian se află și sportivul canadian Brendan Brazier (38 ani), care, în cele trei cărţi ale sale, dedicate stilului de viaţă vegan, susţine că acesta reglează nivelul de cortizol (hormonul stresului), determinând o nevoie mai mică de somn și o scădere a consumului de glucide și cofeină.

Brazier recomandă ca tranziţia la acest tip de dietă să se facă cu un suc zilnic de proteine din plante, acizi graşi esenţiali şi fibre vegetale, plus un fruct pentru îmbunătăţirea gustului.

Pentru rezolvarea deficitului de vitamina B12, vitamina D și calciu, pericolul cu care s-ar putea confrunta vegetarienii, Sharon Palmer sugerează apelul la suplimente cu vitamine și proteine, persoanelor foarte active recomandându-le consumul corespunzător de nuci, legume și leguminoase.

Chiar și în absenţa unor studii clinice care să demonstreze efectele pozitive ale alimentaţiei vegetariene asupra performanţei sportive, exemplul personal al unor sportivi precum baschetbalistul Prince Fielder, ultramaratonistul Scott Jurek, jucătorul de hochei Mike Zigomanis, schioarea olimpică Seba Johnson, celebra jucătoare de tenis Venus Williams, încurajează și militează indirect pentru adoptarea acestui stil de viaţă.