O cauză nebănuită a micșorării creierului

8037

Demenţa și atrofia cerebrală sunt o ameninţare sporită pentru persoanele a căror glicemie se află la capătul superior al „scalei normale", a descoperit un studiu realizat de cercetători ai Universităţii Naţionale Australiene din Canberra (Australia), citat de Daily Mail.

Studiul ar putea produce o adevărată revoluţie în ceea ce priveşte modul în care este definit diabetul şi în înţelegerea felului în care nivelul glicemiei afectează creierul, spun cercetătorii.

Analizând modul în care nivelul de glicemie se corelează cu micșorarea volumului de substanţă nervoasă din hipocamp și amigdala, oamenii de știinţă au observat că persoanele care aveau glicemia mai aproape de valoarea maximă normală (6,1 mmol/l) aveau şanse mai mari să sufere de atrofierea acestor zone cerebrale asociate cu memoria și capacităţile cognitive.

Cercetarea a eliminat contribuţia altor variabile, între care hipertensiunea, fumatul, consumul de alcool. În urma analizei, cercetătorii au ajuns la concluzia că glicemia apropiată de valoarea maximă considerată normală astăzi contribuie la micşorarea creierului în proporţie de 6-10%.

„Și în cazul persoanelor care nu au diabet," a explicat Nicholas Cherbuin, unul dintre autorii studiului, „un nivel crescut al glicemiei poate avea totuşi impact asupra creierului. Sunt necesare cercetări mai aprofundate, dar aceste descoperiri ne-ar putea determina să reevaluăm conceptul de glicemie normală şi definiţia diabetului."