O pastilă pe zi împotriva accidentului vascular cerebral

184

Marea Britanie scoate pe piaţă prima pastilă cu administrare zilnică pentru pacienţii care suferă de fibrilaţie atrială, adică bătăi neregulate ale inimii.

Medicamentul se cheamă Rivaroxaban şi funcţionează precum Warfarin, un tratament bazat pe otravă de şobolani, care a fost folosit încă din anii 1950, dar faţă de care are mai puţine efecte secundare.

Medicii susţin că 900.000 de pacienţi britanici cu fibrilaţie atrială ar putea fi eligibili pentru Rivaroxaban, care este de aşteptat să declanşeze o revoluţie în domeniul serviciilor de prevenire a accidentelor vasculare cerebrale.

Medicamentul face parte din noua generaţie de agenţi de anti-coagulare care vizează prevenirea accidentelor vasculare cerebrale şi a altor atacuri potenţial fatale cauzate de fibrilaţia atrială.

Dar mulţi suferinzi rămân încă nediagnosticaţi, iar experţii spun că extinderea tratamentelor prin folosirea acestui medicament ar putea preveni un număr de 5.000 de accidente cerebrale pe an.

Trudie Lobban, director executiv şi fondator al Asociaţiei pentru Fibrilaţie Atrială, a declarat că „recomandarea de astăzi este o veste de bun-venit pentru mii de oameni care se luptă cu tratamentul existent”, citează Daily Mail.