OMS avertizează doctorii cu privire la igienă: 10% dintre pacienţi, infectaţi

50

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS),a evaluat incidenţa infecţiilor nosocomiale pe plan mondial, descoperind că aproximativ 10% dintre pacienţi contractează infecţii în timpul tratamentului într-o unitate spitalicească.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), a evaluat incidenţa infecţiilor nosocomiale pe plan mondial, descoperind că aproximativ 10% dintre pacienţi contractează infecţii în timpul tratamentului într-o unitate spitalicească.

Conform evaluării OMS, unul din trei pacienţi de la terapie intensivă sau reanimare contractează infecţii, relatează Agerpres. Experţii OMS spun că principala responsabilitate în răspândirea infecţiilor intraspitaliceşti aparţine personalului medical, care încalcă de multe ori regulile de igienă personală, cum ar fi spălatul pe mâini.

Mai mult decât atât, un studiu apărut în The Lancet Oncology Journal sugerează că infecţiile cu viruşi, bacterii şi paraziţi, care în mare măsură pot fi prevenite şi tratate, determină aproximativ 2 milioane de cazuri noi de cancer şi 1,5 milioane de decese cauzate de cancer, în fiecare an. Mai exact, unul din şase cancere poate fi provocat de infecţii.

„Aplicarea metodelor deja existente de sănătate publică pentru prevenirea infecţiilor, cum ar fi vaccinarea, practici de injectare sigure sau tratamente antimicrobiene, ar putea avea un efect semnificativ asupra incidenţei cancerului la nivel mondial”, scrie în studiul realizat de către Agenţia Internaţională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului din Lyon, Franţa, confrom AFP.

Patru infecţii: hepatita B şi C, virusul papiloma uman (HPV) şi infecţia cu bacteria helicobacter pylori sunt responsabile pentru cea mai mare parte a cazurilor de cancer (aproximativ 1,9 milioane), în special gastrice, hepatice şi de col uterin.