OMS: Virusul poliomielitic de tip 3 a fost eradicat

58

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat joi că poliovirusul de tip 3, cu tulpină sălbatică a fost eradicat, salutând realizarea ca pe „un succes istoric pentru omenire”, care înseamnă și că o singură tulpină a virusului mai este în circulaţie.

Toate cele trei tipuri de virus poliomielitic sălbatic pot cauza paralizie și moarte, dar OMS se raportează diferit la indicii de eradicare a lor, din cauza anumitor diferenţe virologice.

Ultimul caz confirmat de WPV3 a fost înregistrat în nordul Nigeriei în 2012.

Un grup independent, prezidat de șeful OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus, a ajuns la concluzia că criteriile pentru „verificarea dispariţiei reale a acestei tulpine” au fost îndeplinite”, a anunţat agenţia ONU pentru sănătate într-un comunicat.

WPV2 a fost declarat eradicat în 2015, dar WPV1 continuă să circule în Afganistan și Pakistan.

Formele non-sălbatice de poliomielită – cunoscute sub denumirea de poliomielite derivate din vaccin – rămân transmisibile în anumite părţi din Africa și Asia, inclusiv Filipine, unde o reapariţie a avut loc luna trecută la aproape două decenii după ce ultimul caz a declanșat o campanie de vaccinare în masă.

Poliovirusul derivat din vaccin este cauzat de forma slăbită a virusului folosit la vaccinuri, care este excretat de oameni pentru un timp după ce îl primesc.

Potrivit OMS, această formă poate suferi mutaţii și se poate răspândi în comunitatea din jur atunci când ratele de imunizare sunt prea mici.

„Nu putem opri eforturile noastre acum: trebuie să eradicăm toate tulpinile rămase ale tuturor poliovirusurilor”, a declarat David Salisbury, președintele Comisiei globale independente pentru certificarea eradicării poliomielitei.