Paracetamolul în exces crește riscul de cancer

59

Te-ai obișnuit să îl iei la cel mai mic semn de răceală, uneori chiar preventiv? Specialiștii avertizează împotriva utilizării regulate a Paracetamolului, întrucât au descoperit că aceasta crește riscul dezvoltării anumitor tipuri de cancer.

Un studiu efectuat de Centrul de Cercetare împotriva Cancerului Fred Hutchinson a relevat că acetaminofenul, unul dintre excipienţii Paracetamolului, a fost corelat cu apariţia cancerului de sânge (limfom și sindrom mielodisplazic), scrie Daily Mail.

După monitorizarea, timp de zece ani, a 65.000 de persoane rezidente în Washington, cercetătorii americani au constatat că subiecţii care au folosit Paracetamol în exces au dezvoltat cancer de sânge. „O persoană normală, la vârsta de 50 ani are un risc de 1% de a face cancer", a afirmat Emily White, coordonatorul cercetării. „Studiile noastre arată că persoana care ia mai mult de patru pastile pe săptămână pentru cel puţin patru ani are un risc mai mare cu două procente", a adăugat White. La șase ani de la demararea cercetării, 557 dintre participanţi sufereau de o formă de cancer de sânge, iar 9% dintre aceștia își administraseră acetaminofen în cantităţi mari.

Paracetamolul este unul dintre analgezicele cel mai des folosite la nivel global, scrie ziarul Adevărul. Anual, medicii englezi prescriu circa 960 de milioane de tablete. Această estimare nu include și pastilele cumpărate fără reţetă.

(Foto: a1.ro)