Pilula contraceptivă pentru bărbaţi, aproape de realizare

59

În mijlocul scandalului aprins din Statele Unite ale Americii legat de contracepţia gratuită pentru femei, un studiu american stârneşte discuţii, anunţând apariţia primei pilule contraceptive pentru bărbaţi.

Specialiștii americani din cadrul Dana-Farber Cancer Institute din Boston au conceput o substanţă denumită JQ1, care inhibă proteina BRDT, aflată în testicule, ce este esenţială pentru fertilitate. Substanţa ar putea conduce la obţinerea unei pilule contraceptive non-hormonale pentru bărbaţi, cu efecte reversibile, fără a perturba sinteza de hormoni masculini, relatează articolul apărut în revista Nature.

În urma experimentelor de laborator efectuate pe şoareci, cercetătorii au reuşit obţinerea infertilităţii la puţină vreme după începerea injecţiilor cu JQ1. La fel, la puţin timp după încetarea tratamentului, şoarecii şi-au recăpătat fertilitatea şi nu s-au constatat efecte negative pe termen scurt.

În prezent, cercetătorii lucrează la conceperea unei variante orale a medicamentului şi la studierea efectelor secundare pe care acesta le-ar putea avea pe termen lung.