Primul om infectat cu un virus cibernetic

315

Ca și când oamenii n-ar avea deja suficiente virusuri din cauza cărora să își facă griji, un cercetător britanic a reușit cu succes să se infecteze cu un virus cibernetic, anunţă DiscoveryNews.

Mark Gasson, cercetător la Universitatea din Reading, a infectat un cip electronic de identificare cu frecvenţe radio cu un virus cibernetic, după care l-a introdus sub pielea de la mână. El folosește cipul pentru a-și activa telefonul mobil sau pentru a deschide uși securizate.

Mulţumită cipului, telefonul său mobil știe când este folosit de el sau când un alt utilizator încearcă să îl folosească. În afară de Gasson, nicio altă persoană nu poate să îl folosească.

Și, în loc să prezinte o carte de identitate pentru a intra în clădirea unde locuiește, pentru acces el trebuie doar să își treacă mâna peste un senzor.

Însă Gasson a fost doar purtător al virusului, pe care a reușit să îl paseze unui computer extern. Virusul a fost creaţia lui personală și nu a fost dăunător. El a reușit să arate că virusurile cibernetice se pot deplasa fără probleme între dispozitive electronice aflate atât în afara, cât și în interiorului corpului uman. Teoretic, dacă o persoană ar avea mai multe asemenea dispozitive în corp, un virus cibernetic ar putea să se răspândească de la un dispozitiv la altul, infectându-le pe toate.

De ce ar avea nevoie oamenii de computere implantate în propriul corp? Cercetători din toată lumea lucrează la dezvoltarea unor dispozitive electronice minuscule care pot fi înghiţite sau implantate în corp din motive de sănătate sau de securitate. Să luăm în considerare pilula cu cameră video, care înregistrează date de la nivelul intestinelor, sau ochii bionici, proteze bionice, lunete implantabile care îmbunătăţesc vederea și multe altele.