Producătorii de sucuri acţionează în instanţă primăria New York-ului

10

Producători de răcoritoare, proprietari de restaurante și patroni ale unor societăţi comerciale s-au reunit vineri pentru a contesta în instanţă decizia primăriei din New York de a limita vânzarea de băuturi răcoritoare dulci, în varianta super-size. Motivul acestei interdicţii, au spus autorităţile, a fost limitarea epidemiei de obezitate. Producătorii, în schimb, reclamă decizia drept nedreaptă și nedemocratică.

Vânzarea băuturilor cu zahăr în cantităţi mai mari de 450 de mililitri ar putea fi interzisă începând din martie, anul viitor. Eventuala interdicţie s-ar aplica băuturilor răcoritoare, de la energizante la sucuri şi ceaiuri îndulcite, care se vând în cofetării, lanţurile de restaurante fast-food, cinematografe şi chiar la arenele sportive.

Reprezentanţii industriei se plâng că „pentru prima dată, newyorkezilor li se spune cât să bea dintr-o băutură care nu le face rău și nu este în afara legii."

Purtătorul de cuvânt al primarului a replicat însă că „acest proces, previzibil însă lipsit de fundament, va ajuta din fericire la creșterea și mai mare a conștientizării cu privire la epidemia de obezitate," relatează AP .