Refuzul martorilor lui Iehova de a face transfuzii ajută la progresul chirurgiei

10399

Datorită refuzului martorilor lui Iehova de a face transfuzii din considerente religioase, medicii sunt provocaţi să realizeze operaţii de transplant care să nu includă şi transfuzii de sânge. Operaţia, foarte riscantă şi efectuată în prezent de foarte puţini medici, începe însă să fie tot mai des realizată din considerente economice şi de sănătate.

Abordarea, denumită „medicină fără sânge" a fost făcută în premieră în anii 50, în cazul a sute de martori ai lui Iehova. Aceştia au beneficiat de transplant cardiac. Ulterior, primul transplant de plămâni fără transfuzie a fost efectuat în 1996, la Spitalul Johns Hopkins.

Însă numărul tot mai mare al acestor operaţii nu este legat direct doar de credinţa religioasă a martorilor lui Iehova. Preţul ridicat al unei transfuzii, de aproximativ 1.200 de dolari, şi existenţa unui număr de situaţii în care pacienţii au un risc scăzut de anemie sau alte complicaţii au făcut ca această procedură să fie folosită tot mai des în ultimii ani.

Pentru pacient, riscul unui transplant fără transfuzie este mare şi se traduce în pierderea unei cantităţi prea mari de sânge în timpul operaţiei. Pentru martorii lui Iehova, riscul este cu mult mai mare, întrucât medicul nu poate interveni în niciun fel în timpul operaţiei. Aceşti credincioşi consideră că transfuzia de sânge îi împiedică să ajungă în rai, arată New York Times.

Mişcarea religioasă şi-a exprimat opinia oficială legată de transfuziile de sânge în anul 1945, odată cu creşterea numărului de transfuzii după cel de-al Doilea Război Mondial. Revenind la problema transfuziei, martorii lui Iehova consideră că porunca biblică de a nu consuma sânge are aplicaţie și în cazul tranfuziilor de sânge.