Respingerea socială doare la propriu

406

Expresia „mă doare când mă simt respins" s-ar putea să nu fie doar o figură de stil. Conform unui studiu recent, regiunea din creier care răspunde durerii fizice are tangenţe cu regiunea ce reacţionează la respingerea socială.

Studiul a fost făcut pe 40 de persoane implicate în relaţii romantice, care au trecut printr-o despărţire reală, nedorită, în ultimele șase luni, și care au afirmat că gândul despărţirii le-a dat senzaţia de respingere. Situaţiile test în care s-au regăsit respondenţii au fost: (1) vizualizarea unei fotografii a fostului partener și rememorarea despărţirii, (2) vizualizarea unei fotografii a unui prieten și rememorarea unei experienţe pozitive cu acea persoană, (3) senzaţia de căldură și mângâiere produsă de un dispozitiv atașat și (4) senzaţia de căldură dureroasă, dar nu distrugătoare, produsă de același aparat. Conform studiului, prima și ultima opţiune au atras aceleași răspunsuri ale creierului.

„Aceste rezultate dau un nou sens ideii că respingerea doare", scrie Ethan Kross de la Universitatea Michigan, autor al studiului. Co-autorul Edward Smith de la Universitatea Columbia a explicat că evenimentele psihologice sau sociale pot afecta regiuni ale creierului dedicate durerii fizice. Într-un anume sens, am putea spune că „nu e o metaforă", a afirmat Smith.

Concluzia studiului este aceea că stresul emoţional, cum ar fi pierderea unei persoane iubite, îi poate afecta și fizic pe oameni. Rezultatele studiului au fost publicate în Proceedings of the National Academy of Sciences (pnas.org), ediţia din 29 martie.