Riscurile consumului de băuturi energizante

446

O cutie de energizant de circa 437 mililitri are în componenţă aproximativ 13 linguriţe de zahăr şi 150 de miligrame de cofeină, adică echivalentul a patru ceşti de cafea, conform medicului expert în nutriţie Hans-Peter Kubis. Tocmai datorită gustului dulce, tinerii au devenit principalii consumatori, fără să fie conştienţi la ce riscuri se expun.

Efectele consumului regulat al acestor băuturi sunt atât de devastatoare, încât rezultatele descoperite în urma unui studiu realizat la începutului acestui an l-au şocat pe Kubis, care a renunţat el însuşi la orice fel de băuturi acidulate. Consumul de energizante duce la accelerarea ritmului cardiac, creșterea presiunii arteriale, apariţia problemelor cu somnul, creşterea în greutate, apariţia spasmelor musculare, a ameţeli şi a senzaţiei de vomă, şi poate provoca chiar și moartea subită.

Cercetarea realizată de Kubis la Universitatea Bangor şi publicată în Jurnalul European de Nutriţie, arată că băuturile acidulate modifică metabolismul, astfel încât muşchii folosesc zahărul pentru energie, în loc să ardă grăsimi. Asta duce la creşterea în greutate, iar metabolismul devine din ce în ce mai ineficient şi mai incapabil de a face faţă creşterii nivelului de zahăr în sânge. Ceea ce duce şi la un risc crescut de diabet de tipul 2.

Un alt studiu, publicat în revista de specialitate Circulation, avertiza că bărbaţii care consumă o doză normală de băutură acidulată pe zi, sunt cu 20% mai expuşi la bolile de inimă, comparativ cu bărbaţii care nu consumau deloc.

Iar combinaţia de alcool cu băuturi energizante, atât de populară în cluburi, poate păcăli creierul în a crede că se simte plin de energie, în timp ce restul corpului trebuie să se adapteze la efectele negative pe care aceste substanţe le au asupra corpului.

„Fiecare persoană are un anumit grad de sensibilitate pentru cofeină, şi anumite persoane mai tinere sau cele care au probleme cardiovasculare se expun unor riscuri. De fapt cofeina are tendinţa de a bloca aportul de sânge care ar trebui să ajungă la muşchi, rinichi şi alte ţesuturi,"spune Kubis, conform Daily Mail.