Româncele, locul I în Europa la cancerul de col uterin

9

România se află pe primul loc în Europa ca rată a mortalităţii cauzate de cancerul de col uterin, cu şase decese pe zi, riscul fiind de trei ori mai mare la noi faţă de media europeană.

În ciuda acestui fapt, puţine femei se imunizează împotriva singurului tip de cancer ce poate fi prevenit. „Este paradoxal: să avem soluţii pentru prevenirea maladiei şi să nu fie folosite", a declarat pentru Mediafax dr. Necdet Üskent, de la Anadolu Medical Center din Istanbul, unde sunt trataţi anual 1.500 de români.

Cancerul de col uterin este principala cauză de mortalitate prin cancer la tinerele românce cu vârsta între 15 şi 44 de ani, statisticile indicând că anual sunt diagnosticate 3.400 de femei, care se adaugă la cele 40.000 de femei deja bolnave.

Autorităţile au început deja o campanie de testare gratuită. Toate femeile din România cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin vor avea posibilitatea, din acest an, să efectueze testarea prin metoda frotiului cervico-vaginal Babeş-Papanicolau, precizează un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Programul Naţional de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin va fi funcţional în 10 judeţe, începând din 1 septembrie, urmând ca acesta să fie extins la nivel naţional, a informat miercuri Ministerul Sănătăţii. Programul derulat de MS debutează în 10 judeţe ale ţării – Arad, Bihor, Caraş-Severin, Bistriţa, Cluj, Hunedoara, Maramureş, Satu-Mare, Sălaj, Timiş.

Programul Naţional de screening este gratuit pentru paciente şi se va desfăşura anual, pe o perioadă de 5 ani. Pentru realizarea testului pacienta se prezintă la cabinetul medicului de familie pentru a primi consiliere cu privire la prevenţia bolii. Tot aici se va stabili şi dacă aceasta se poate încadra în program.