S-a inventat jocul pe calculator care îi vindecă pe tineri de depresie

1099

Un joc pe calculator conceput pentru a-i vindeca pe adolescenţi de depresie, este la fel de eficace ca şi consilierea faţă în faţă, au scris doctorii din Noua Zeelandă în British Medical Journal, anunţă AFP.

Cercetătorii de la Universitatea din Auckland au testat un joc fantezie interactiv 3-D, numit SPARX, pe 94 de tineri diagnosticaţi cu depresie, cu media de vârstă de 15 ani şi jumătate.

SPARX invită utilizatorul să-şi asume o serie de şapte provocări pe timp de patru până la şapte săptămâni, timp în care un avatar trebuie să înveţe cum să facă faţă furiei, sentimentelor rănite şi cum să schimbe gândurile negative cu gânduri utile.

Utilizat pentru trei luni, SPARX fost cel puţin la fel de eficace ca şi consilierea convenţională faţă în faţă, conform mai multor scări de evaluare a depresiei.

În plus, 44% din cei care au efectuat cel puţin patru din cele şapte provocări, s-au recuperat complet. În grupul de tratament convenţional, doar 26% s-au recuperat în totalitate, se arată în studiu.

„Utilizarea programului a dus la o reducere clinică semnificativă a simptomelor de depresie, anxietate şi lipsă de speranţă, şi o îmbunătăţire a calităţii vieţii", spune autorul studiului, Sally Vesel, un profesor asociat la Departamentul de Medicină Psihologică.

Adolescenţii au apreciat jocul, în special pentru că au putut să îl utilizeze la domiciliu şi să înveţe în ritmul lor propriu. Optzeci la sută dintre ei au spus că ar recomanda terapia prin SPARK şi altora, deşi şi cei din grupul de tratament convenţional, au aprobat tehnica consilerii în aceeaşi proporţie.