Sistemul digestiv ar trebui considerat al doilea creier al organismului

2799

Sistemul gastro-intestinal nu este doar un sistem sanitar al corpului nostru, ci este chiar piesa de bază a sănătăţii noastre, un sistem extrem de sofisticat și de inteligent.

Michael Gershon, profesor de anatomie și biologie celulară la Universitatea Columbia din New York califică tractul gastro-intestinal drept „al doilea creier”, (acesta fiind și titlul cărţii sale), deoarece acesta este un „sistem nervos autonom, o parte a corpului care poate funcţiona pe cont propriu”, potrivit Telegraph.

Rolul sistemului digestiv este să evalueze ceea ce trebuie eliminat din organism, și care cursul adecvat de acţiune al nutrienţilor care trebuie să rămână în corp (de prelucrare, de amestecare, de măsurare a sării, de absorbţie).

Gershon estimează că sistemul digestiv conţine până la 100 de milioane de neuroni – la fel de mulţi ca cei din măduva spinarii – şi aproximativ 40 de neurotransmiţători – același număr regăsit și în creier, subliniind faptul că nu doar creierul are un efect asupra sistemului nostru digestiv, ci și invers, această relaţie din urmă fiind responsabilă de sănătatea mintală şi bunăstarea generală. „Aproximativ 90% dintre fibrele VAG transmit semnale de la intestine către creier – nu invers” afirmă Gershon, care spune că boli precum Parkinsonul, osteoporoza și autismul par să afişeze simptome timpurii în intestin.

„S-a constatat că prin stimularera nervului VAG se pot transmite semnale de la intestin către creier, fapt ce poate îmbunătăţi memoria şi reglementa starea de spirit. Acest lucru a fost folosit drept tratament pentru epilepsie şi depresie, şi ar putea ajuta pe viitor în situaţiile de Alzheimer, migrenă şi tinitus.”

Potrivit profesorului, pe lângă obiceiurile alimentare care tind să ne influenţeze greutatea, tensiunea arterială, nivelul de zahăr din sânge și colesterolul, sistemul digestiv este direct responsabil de starea noastră de bine, intestinul conţinând 90% serotonină, faţă de 3% regăsită în creier. „Serotonina este substanţa chimică care este responsabilă de fericire, sex, somn, foame – toate aceste dând sens vieţii”, afirmă Gershon.

„Mănâncă o dietă sănătoasă, bine echilibrată. Legumele verzi şi o mulţime de fibre sunt indicate. Mai mult ca niciodată, noi ar trebui să ascultăm de sistemul nostru digestiv. Dacă ceva nu este de acord cu el, să ţinem cont de mesajul primit, căci starea noastră de bine poate depinde de el”, conchide medicul.