Greutatea mamei influenţează riscul copilului de a muri la maturitate

420

Copiii născuţi de mame obeze au un risc mai mare de a muri de timpuriu, faţă de cei ai căror mame aveau o greutate normală, arată un studiu scoţian citat de Fox News.

Cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh au analizat informaţiile legate de naşterea şi decesul a circa 38.000 de persoane născute în Scoţia după anul 1950. În urma rezultatelor, ei au observat că în cazul copiilor născuţi de mame obeze, riscul de a muri prematur este cu 35% mai mare decât în cazul adulţilor născuţi de mame cu greutate normală. Cauza principală a deceselor a fost reprezentată de bolile cardiace.

În afară de expunerea mai mare la factorii care influenţează apariţia afecţiunilor inimii, persoanele născute de mame obeze ar putea fi expuse şi altor pericole, ca de exemplu anomalii congenitale, ar putea avea nevoie de îngrijire intensivă la naştere şi ar putea dezvolta ADHD.

Deşi nu s-a descoperit mecanismul care favorizează legătura dintre obezitatea în timpul sarcinii şi moartea prematură a copiilor, autoarea studiului, dr. Rebecca Reynolds consideră factori precum „dacă bebeluşul primeşte elemente nutritive suplimentare în uter sau dacă există vreo modificare a metabolismului, a structurii fiziologice sau a vaselor de sânge şi a inimii". Ea adaugă că nu pot fi excluse nici asocierile genetice sau stilul de viaţă al copilului după naştere, alimentaţia şi regimul de exerciţii fizice.

Studii anterioare au scos în evidenţă că persoanele născute de mame obeze au un risc mult mai mare de a dezvolta afecţiuni cardiace în tinereţe, precum hipertensiune arterială sau un nivel crescut al glicemiei.

Cercetarea a apărut în publicaţia de specialitate British Medical Journal.