S-a descoperit o nouă specie de mamifer: „Olinguito"

112

Oamenii de știinţă din Statele Unite au descoperit un nou animal în pădurile din Columbia și Ecuador.

A fost botezat „olinguito" și este prima specie carnivoră descoperită în emisfera vestică, în ultimii 35 de ani. Identificarea mamiferului a durat mai mult de 10 ani și meritul aparţine Institutului Smithsonian.

Totul a început după ce zoologul Kristofer Helgen a descoperit fragmente de oase și bucăţi de piele provenind de la acest animal, într-un depozit al unui muzeu din Chicago. Anatomia era diferită de tot ceea ce văzuse până atunci, ceea ce l-a făcut să creadă că trebuie să fie vorba despre o specie nedescoperită.

Mai mult de 600.000 de specimene sunt depozitate în subsolurile muzeelor, unde rămân uitate. Multe au fost colectate acum mai bine de un secol, nu au fost identificate corect sau au fost prost catalogate. Știinţa modernă permite acum extragerea AND-ului chiar și din rămășiţele foarte vechi, pentru o identificare corectă.

Olinguito este un animal de 35 cm lungime și cântărește aproximativ 1 kilogram. Cercetătorii spun că este cel mai mic membru din familia ratonilor. Este un animal solitar și nocturn, care locuiește în copacii din Ecuador, Columbia, la înălţimi mari. Se hrănește mai ales cu fructe, dar consumă și insecte și nectar, scrie BBC.