Sarcinile târzii scad riscul de cancer mamar triplu negativ

726

Conform cercetătorilor de la Centrul de Cercetare al Cancerului Fred Hutchinson din Seattle, SUA, femeile care aşteaptă cel puţin până la vârsta de 28 de ani pentru a face primul copil, pot reduce cu până la 60% riscul de apariţie a celui mai agresiv tip de cancer mamar.

De asemenea cercetătorii au mai descoperit că alăptarea copilului are de asemenea un rol de protecţie împotriva acestei forme de cancer, rezistentă la medicamente, relatează Daily Mail.

Studiul este primul care cercetează legătura dintre prima menstruaţie a unei femei, prima sarcină şi cancerul de sân triplu negativ. Astfel, femeile care au avut prima sarcină la peste 15 ani de la prima menstruaţie (apare, în medie, la 13 ani), erau cu 60% mai puţin expuse riscului de a dezvolta acest tip de cancer.

Cancerul de sân triplu negativ afectează în medie 15% dintre bolnavii de cancer mamar şi este foarte dificil de tratat. Spre deosebire de celelalte tipuri de cancer mamar, acesta nu depinde de hormoni, ca estrogenul, pentru a se dezvolta, deci nu răpunde terapiei de blocare hormonală.

Cercetări anterioare au arătat că sarcinile la vârste mai mici pot reduce riscul de a dezvolta cel mai comun tip de cancer mamar, ER-pozitiv, ceea ce înseamnă că are receptori pentru hormonul estrogen. Cercetătorii cred că sarcina produce hormoni care schimbă structura sânilor şi face ca ţesutul să fie mai puţin susceptibil la acest tip de cancer.