Scandalul dioxinei duce la legea purităţii alimentelor

83

După scandalul dioxinei din Germania se profilează un proiect de lege care să reglementeze puritatea alimentelor.

Renate Künast, lider parlamentar al ecologiştilor germani, a cerut adoptarea unei legi a purităţii alimentelor. Conform propunerii, ministerul agriculturii ar trebui să vină cu o listă cu criterii obligatorii îndeplinite de produsele acceptate spre comercializare. Ministrul Ilse Aigner a pregătit deja un plan de acţiune, informează Deutsche Welle, care prevede standarde mult mai stricte în controlarea producţiei de alimente şi furaje.

Scandalul dioxinei din nutreţ a constat în contaminarea cu dioxină a cărnii de porc, de pasăre şi a ouălor provenite din mai multe ferme germane. Ancheta a descoperit că 3.000 de tone de grăsimi contaminate au fost destinate alimentaţiei animalelor. Materia primă a fost folosită de 25 de clienţi în producerea a 150.000 de tone de suplimente alimentare, livrate în sute de ferme din întreaga Germanie. Compania producătoare a grăsimilor, Harles und Jentzsch, a cerut intrarea în faliment. Anchetatorii adună dovezi privind existenţa intenţiilor criminale.

Contaminarea cu dioxină a fost de 77 de ori mai mare decât normele europene admise, informează BBC. În 2004 președintele Ucrainei, Viktor Iușcenko, a fost otrăvit cu dioxină, nivelul intoxicaţiei fiind de 1000 de ori mai mare decât limita normală.