Sedentarismul omoară la fel de mulţi oameni ca fumatul

134

Un nou studiu, publicat în revista de specialitate Lancet, arată că lipsa de exerciţiu fizic face la fel de multe victime la nivel mondial, ca şi fumatul, mai precis 5,3 milioane de decese pe an.

Cercetătorii cred că problema sedentarismului a ajuns atât de gravă, încât ar trebui tratată ca o pandemie, relatează BBC. Activitatea fizică întăreşte oasele, muşchii, inclusiv inima, şi este o armă puternică împotriva stresului, anxietăţii şi depresiei. Însă cercetătorii sugerează că trebuie acordată o atenţie mai mare asupra pericolelor inactivităţii decât asupra beneficiilor mişcării fizice.

Echipa internaţională formată din 33 de cercetători, recomandă ca adulţii să facă exerciţiu fizic moderat timp de 150 de minute, pe săptămână. Exerciţiu moderat poate să însemne plimbări la pas grăbit, mers cu bicicleta sau chiar grădinărit.

Deşi nu toate ţările sunt la fel din perspectiva activităţii fizice, fiecare având o anumită tradiţie, şi nu pot fi comparate, cercetătorii susţin validitatea concluziei finale: lipsa de activitate este fatală, la fel ca fumatul.

Totuşi, prin comparaţie s-a observat că oamenii care locuiesc în ţări dezvoltate şi care au venituri mari sunt cei mai inactivi. Pentru restul, autorităţile ar trebui să creeze spaţii convenabile şi accesibile pentru exerciţiile fizice.

„Provocarea globală este clară- faceţi din activitatea fizică o prioritate a sănătăţii publice la nivel mondial, pentru a îmbunătăţi starea de sănătate şi a reduce bolile," spune Pedro Hallal, unul dintre cercetătorii implicaţi în studiu.

Prof. Lindsey Davies, preşedinte al Facultăţii de Sănătate Publică din Marea Britanie este de acord: „trebuie să facem tot ce putem pentru ca oamenii să poată avea grijă mai uşor de sănătatea lor şi activitatea să ocupe un loc în viaţa lor de zi cu zi," citează BBC.