Sexul oral poate cauza cancer

1798

Doctorii știu de ceva vreme că virusul HPV, care este un virus cu transmitere sexuală, poate cauza anumite tipuri de cancer. Dar declaraţiile actorului Michael Douglas care crede că tipul de cancer de care a suferit a fost cauzat de sexul oral, a scos în evidenţă un subiect foarte puţin discutat.

Declaraţiile sale au stârnit foarte multe întrebări și întreaga mass-media a apelat la sectorul medical pentru a lămuri această problemă: poate sexul oral să cauzeze cancer? Răspunsul a fost că da. Și nu doar atât, ci virusul HPV este o cauză din ce în ce mai întâlnit pentru cancerul limbii, sau orofaringeal (de gât). HPV cauzează 1.700 de cancere de gât la femei și 6.700 la bărbaţi, în fiecare an, în SUA. Se așteaptă ca în 2013, numărul persoanelor diagnosticate cu cancer oral să fie de 42.000.

Infecţia cu HPV este responsabilă pentru cele mai multe cazuri de cancer cervical, 80% dintre femeile active sexual fiind expuse riscului de a o contacta de-a lungul vieţii. Cercetările efectuate la Universitatea Johns Hopkins din Statele Unite au arătat că riscul de cancer crește de 9 ori în cazul persoanelor care au făcut sex oral cu mai mult de 6 parteneri.

Conform Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA, „virusul este atât de comun încât aproape toate persoanele active sexual vor avea un tip de HPV pe durata vieţii lor. În cele mai multe cazuri, virusul dispare fără să ducă la probleme de sănătate. Nu există nicio cale de a ști ce oameni infectaţi cu HPV vor dezvolta cancer," citează CNN. Se pare că există mai mult de 40 de tipuri de HPV și aproximativ 79 de milioane de americani sunt infectaţi, în prezent.