5 produse periculoase cu care intrăm în contact zi de zi

1249

O serie de pericole, dintre care unele „invizibile", pe care le-am cumpărat poate chiar personal şi le-am adus în propriul cămin, pot deveni extrem de nocive şi toxice pentru sănătatea noastră. De la produse cosmetice, de îngrijire, până la obiecte de mobilier, unele dintre lucrurile pe care le achiziţionăm ne pot face mai mult rău decât bine. Află ce produse ar putea să îţi pună sănătatea în primejdie.

Din cauza chimicalelor conţinute de diversele produse de zi cu zi, aproximativ patru milioane de americani sunt otrăviţi în fiecare an, a estimat National Poison Data System, notează How Stuff Works.

Uneori putem evita să intrăm în contact cu substanţele nocive citind cu atenţie eticheta acestora, informându-ne despre ce înseamnă ingredientele pe care le conţin şi apelând la alternativele ecologice bio cu un conţinut natural. Uneori însă, pericolul loveşte chiar de acolo de unde nici nu te aşteptai.

Obiceiul de a-ţi face unghiile ar putea să fie unul periculos pentru sănătate. Cele mai multe lacuri de unghii conţin aşa numitul „trio toxic", compus din toluen, dibutil ftalat (dibutyl phthalate DBP) şi formaldehide (formaldehyde), arată Mother Nature Network (MNN). Chiar şi lacurile colorate care promit pe etichetă că nu conţin aceste substanţe sau că sunt non-toxice s-ar putea, de fapt, să aibă o cantitate din aceste ingrediente, arată un studiu realizat în California pe 25 de astfel de produse, găsite numai în saloanele de înfrumuseţare, informează Gazette. Dintre acestea, 12 notau că nu conţin toluen, dar în urma analizelor a reieşit că aceste substanţe nocive erau, de fapt, prezente în 10 oje de unghii testate. De asemenea, patru din şapte produse care susţineau că nu conţin trioul toxic, de fapt, includeau cel puţin unul dintre agenţi, într-o cantitate deloc neglijabilă.

Multe din parfumurile pe care le folosim conţin chimicale nocive, de cele mai multe ori sintetizate din distilate petroliere, adaugă MNN. Un studiu realizat de Agenţia americană pentru Protecţia Mediului, din 1991, arăta că, printre ingredientele periculoase conţinute de parfumuri se numără şi: acetona, benzaldehidele (benzaldehyde), benzil alcool (benzyl alcohol), etanol (ethanol), limonen sau linalool. Aceste substanţe au efecte nocive asupra organismului, provocând atât ameţeli sau greţuri, dar şi probleme ale rinichilor sau plămânilor.

Dacă în cazul produselor cosmetice, alimentare sau de uz casnic, etichetele conţin ingredientele din care sunt compuse, anumite produse nu vin cu astfel de informaţii. De exemplu, produsele din lemn presat, notează How Stuff Works. Adică acea bucată de lemn obţinută prin combinarea mai multor piese de lemn cu rumeguş. PAL-ul şi PFL-ul sunt două exemple de materiale obţinute din lemn presat. Se pare că acel clei care ţine împreună particulele de lemn ar putea conţine uree-formaldehidă, substanţă care poluează aerul interior al locuinţelor care au mobilă produsă din acest material. Expunerea la formaldehide conduce, printre altele, la probleme ale ochilor, astm şi probleme ale gâtului.

Mochetele şi covoarele ar putea şi ele presupune un risc, din cauza lipiciurilor de fixare şi a vopselurilor folosite şi care, în cantităţi ridicate pot fi extrem de nocive. Atunci când sunt montate, ele emană compuşi volatili, care sunt eliminaţi din încăpere în câteva zile. Pentru a evita intoxicarea cu aceste substanţe, cel mai bine este să ţii covorul afară, la aerisire, timp de cel puţin două zile, pentru ca aceşti compuşi să fie eliberaţi din ţesătură, sfătuieşte How Stuff Works.

Chiar şi imprimantele laser pot deveni un pericol pentru sănătatea noastră. Acest lucru a fost arătat de două studii, unul realizat de Universitatea Tehnologică Wqueensland din Australia, dar şi de Institutul Naţional pentru Sănătate Publică din SUA. Astfel, a reieşit faptul că imprimantele laser, dar şi cele ink-jet eliberează în aer substanţe volatile periculoase, ozon şi alte particule.

Însă, testele realizate la Queensland au arătat că nu toate imprimantele din aceste categorii emană substanţe nocive. Aproximativ 40% dintre printerele folosite de oamenii de ştiinţă au emanat particule fine, în timp ce 27% dintre acestea au eliminat un volum mare de astfel de substanţe. Emisiile au variat, de asemenea, şi în funcţie de tipul imprimantei, toner şi chiar numărul de ani în care a fost folosită.

Iată doar cinci produse periculoase cu care intrăm în contact în fiecare zi. Lista rămâne deschisă şi include atât produse alimentare, produse cosmetice, produse de curăţare, dar şi obiecte care se găsesc în orice casă şi la care nu te-ai fi gândit vreodată că îţi pun viaţa în pericol.