Cu câtă acurateţe putem „citi” personalitatatea unui om după aspectul său fizic?

6820

După doar câteva zeci de secunde de relaţionare, ceilalţi își formează o primă impresie despre noi, iar printre primele lucruri pe care le observă se numără și aspectul și atractivitatea noastră fizică. Dar cât de eficientă este această practică de a „judeca o carte după coperta sa"?

Experţii de la Open University au iniţiat un studiu pentru a observa influenţa atractivităţii unei persoane asupra modului în care va fi percepută personalitatea sa de către ceilalţi. Totodată, ei au vrut să afle și dacă există anumite caracteristici pe care le putem intui, judecând după aspectul fizic al celuilalt.

În cadrul cercetării, 118 voluntari (femei și bărbaţi) au fost rugaţi să privească materiale video în care apăreau 118 femei care prezentau buletinul meteo. Ei au trebuit apoi să evalueze atât nivelul de atractivitate fizică, dar și să puncteze trăsăturile de personalitate și valorile femeilor care apăreau în respectivele imagini. De asemenea, participantele din videoclipuri au fost rugate anterior să își descrie trăsăturile de personalitate și valorile.

În urma experimentului, experţii au observat că voluntarii-judecători nu au reușit să evalueze cu acurateţe trăsăturile de personalitate ale femeilor din materialele video, deși aceștia au declarat că imaginile i-au ajutat să deducă o serie de caracteristici ale acestora, scrie prof. Sam Sommers, cercetător la Universitatea Tufts, într-un articol pentru Psychology Today. Atât femeile, cât și bărbaţii au considerat că persoanele mai atrăgătoare sunt totodată mai deschise experienţelor, mai extrovertite sau mai conștiincioase.

Pe de altă parte, experţii au observat o legătură între aspectul fizic și valorile declarate de femeile din materialele video. „Persoanele care au fost considerate mai atrăgătoare fizic au raportat faptul că pun o valoare personală mai mare pe tradiţionalism și pe conformitatea cu așteptările societăţii”, scrie prof. Sommers.

„În ciuda stereotipului «ceea ce e frumos este bun», acceptat pe o scară largă, descoperirile noastre sugerează că cei frumoși depun eforturi mai degrabă pentru conformitate, faţă de independenţă, și mai degrabă pentru autopromovare, faţă de toleranţă”, conchid autorii studiului.

De asemenea, prof. Sommers subliniază importanţa de a nu „judeca o carte după aspectul ei” și de a descoperi prin conversaţie cine se ascunde, de fapt, sub aspectul fizic.

Studiile anterioare au arătat însă că aspectul fizic joacă un rol important și poate aduce avantaje semnificative individului. Jurnalistul Aaron Gouveia descrie câteva metode prin care trăsăturile exterioare pot influenţa valoarea salariului primit la locul de muncă.

De exemplu, persoanele mai înalte, cele care practică sport, cele atrăgătoare din punct de vedere fizic și femeile cu părul blond și cele care se machiază vor primi mai mulţi bani la sfârșitul lunii, potrivit dovezilor știinţifice citate de Gouveia. Frumuseţea are însă și un preţ. Femeile considerate foarte atrăgătoare și care își doresc să obţină un post considerat a fi o slujbă pentru bărbaţi riscă să se confrunte cu discriminarea.