Călătorie spre descoperirea sinelui: Cât de multe cunoști despre tine?

6928
Descoperirea sinelui
Descoperirea sinelui

Alături de tine petreci cea mai mare parte a vieţii tale și, cu toate acestea, te cunoști mai puţin decât crezi, sunt de părere experţii în psihologie. Să te cunoști pe tine însuţi, la nivelul cel mai personal, ar trebui să devină o prioritate în viaţa ta, pentru că, așa cum spunea Lao Tzu, „cel care îi cunoaște pe ceilalţi e învăţat, cel care se cunoaște pe sine este înţelept".

Autocunoaşterea sau descoperirea sinelui este esenţială fiecăruia dintre noi, pentru a ne descoperi slăbiciunile, puterile, lucrurile care ne motivează, talentele nedescoperite și multe ale informaţii preţioase care ne pot crește succesul în toate planurile vieţii.

Prin propriul exemplu, liderii adevăraţi au demonstrat cât de importantă este abilitatea de a te aventura în călătoria de cunoaștere a sinelui. Unul dintre aceștia a fost Steve Jobs, de la Apple, care și-a dezvoltat o abilitate extraordinară de autoacceptare și autocunoaștere. Iar această capacitate a fost unul din atuurile care i-au adus succesul fantastic de care s-a bucurat.

„Pentru a deveni un lider, trebuie să devii tu însuţi, să fii creatorul propriei vieţi. Să te cunoști pe tine însuţi este cea mai dificilă sarcină cu care se confruntă fiecare dintre noi. Dar până când nu te cunoști cu adevărat, puncte forte și puncte slabe, până nu știi ce vrei să faci și de ce vrei să o faci, nu poţi reuși în nimic, decât în cel mai superficial sens al cuvântului”, scria prof. Warren Bennis în cartea sa, On Becoming a Leader.

Descoperirea sinelui: De ce cunosc atât de puţine despre mine?

Fiecare dintre noi este actor pe scena propriei vieţi. Nu ne vedem acţiunile decât printr-o prismă a subiectivităţii, iar în momente dificile recurgem la scuze și justificări pentru a ne proteja, în loc să ne autoanalizăm și să ne descoperim.

„Atunci când eșuăm, găsim explicaţii și scuze. Facem acest lucru, pe de-o parte, pentru a ne proteja stima de sine, dar acest lucru conduce la o lipsă a înţelegerii de sine, care ne-ar permite să ne îmbunătăţim”, scrie dr. Ronald Riggio, profesor de leadership și psihologie organizaţională la Colegiul Claremont McKenna, într-un articol pentru Psychology Today.

Anumite atribute care ne caracterizează, precum inteligenţa, atractivitatea aspectului exterior sau gradul de creativitate, sunt dificil de autoanalizat, susţin experţii de la Universitatea Washington, St. Louis. Motivul stă în miza introspecţiei sincere a eului. „Toată lumea vrea să fie văzută drept inteligentă sau atrăgătoare, dar nu vom judeca aceste trăsături în cazul nostru”, este de părere dr. Simine Vazire. O analiză a sinelui ne-ar putea descoperi faptul că nu suntem la fel de buni precum credeam, lucru care ne-ar putea demoraliza. Un lucru asemănător sugera și dr. Riggio, care sublinia faptul că oamenii au tendinţa de a se supraevalua în raport cu ceilalţi din jur.

Cum mă pot cunoaște mai bine?

Concluziile cercetării realizate de dr. Vazire arată că prietenii noștri ne pot oferi mai multe detalii despre cine suntem cu adevărat. „Pentru că nu este ameninţător pentru noi să recunoaștem că prietenii noștri nu sunt geniali, dar este mult mai ameninţător pentru noi să admitem că noi nu suntem geniali”, explică experta.

Dr. Riggio subliniază însă că cei care ne observă au tendinţa de a ne învinovăţi pentru acţiunile noastre. „Noi avem tendinţa de a da vina pe situaţie, în timp ce ceilalţi dau vina pe noi.” De aceea, el e de părere că este important să analizăm „la rece” atât întreaga situaţie, incluzând aici stimulii din exterior despre care afirmăm că ne-au influenţat acţiunile, dar și propria responsabilitate asupra faptelor noastre.

Sandy Grason, autoarea cărţii Journalution: Journaling to Awaken Your Inner Voice, Heal Your Life and Manifest Your Dreams, propune o metodă de cunoaștere a sinelui prin sinceritate și scris. PsychCentral a extras câteva teme formulate de Grason, iar pentru fiecare e nevoie de 10 minute pentru a răspunde. Una dintre acestea presupune enunţarea tuturor acelor subiecte de discuţii pe care nu îţi dorești să le porţi. De exemplu, o formulare propusă de autoare este „nu vreau să scriu despre faptul că relaţia mea se va destrăma…” Astfel vei reuși să ţintești către lucrurile asupra cărora ai nevoie să lucrezi.

Autocunoașterea, bazată pe o analiză a sinelui din trecut

Grason le propune celor care vor să se cunoască să se descrie exact așa cum se văd în momentul respectiv și, totodată, să analizeze imaginea sinelui din trecut, așa cum îl văd ei azi. Ea îi încurajează pe cei care au pornit în căutarea sinelui să mediteze la lucrurile care le plac și care îi fac fericiţi și apoi să descopere care sunt cele 10 cele mai minunate calităţi ale lor. Nu în ultimul rând, un alt exerciţiu interesant este imaginarea unei conversaţii cu tine însuţi, aflat la vârsta de 99 de ani. În această discuţie poţi încerca să afli sfaturile pe care ţi le-ar oferi sinele tău ajuns tot mai înţelept, pe baza experienţei.

Niciun articol afișat