Bebeluș salvat prin tehnologia de imprimare 3D

324

La numai o săptămână de la naștere, Gabriel Dela Cruz a fost diagnosticat cu plagiocefalie anterioară, afecţiune manifestată prin deformarea craniului. El a fost supus unei intervenţii chirurgicale, iar la succesul operaţiei a contribuit și revoluţionara tehnologie de imprimare 3D, care le-a permis specialiștilor să construiască modele ale craniului bebelușului, scrie Fox News.

„Am observat că ceva era în neregulă cu el. Ochiul lui nu mai era la fel, iar partea dreaptă a frunţii era mai ieșită în afară decât cealaltă", a descris tatăl bebelușului, Manuel Dela Cruz, simptomele care l-au determinat să își ducă fiul la medicul pediatru. Diagnosticul și procedura de urmat în cazul acestei afecţiuni l-au înspăimântat pe tată, care se temea pentru viaţa copilului său. Însă medicii de la Universitatea Stony Brook, cei care l-au tratat pe Gabriel, au recurs la o metodă inedită de intervenţie chirurgicală.

Ei au colaborat cu specialiștii de la Compania Medical Modeling Inc., care au creat modele ale craniului bebelușului, cu ajutorul tehnologiei de imprimare 3D. Aceste modele le-au oferit atât o imagine asupra formei actuale a craniului, cât și asupra modului în care ar trebui să arate după operaţie. În plus, „ei ne-au trimis șabloane de tăiere, care erau piese de modelare 3D, pe care noi le-am putut plasa pe craniul copilului în timpul operaţiei. Apoi am urmărit unde ar trebui să fie tăieturile pe craniu, aproape ca o matriţă… Și, astfel, am știut unde să tăiem", a explicat unul dintre medicii care a participat la intervenţie, dr. Elliot Duboys, profesor de chirurgie.

În urma operaţiei, medicii au reușit să realizeze cu precizie tăieturi la nivelul craniului bebelușului, pentru a-l remodela, și au putut să îndepărteze bucăţile osoase deformate. Tehnologia de imprimare 3D a contribuit, de asemenea, la micșorarea timpului intervenţiei, lucru care înseamnă, totodată, reducerea intervalului în care copilul se află sub anestezie, faţă de operaţiile obișnuite realizate în aceste cazuri.

Revoluţionara tehnică de imprimare 3D a deschis o serie de noi porţi și oportunităţi în domeniul medicinei și nu numai. În urmă cu aproape un an, specialiștii de la Oxford Materials, Conneticut, i-au înlocuit trei sferturi din craniu unui american, folosind această tehnologie inovatoare. Anterior, prin aceeași metodă, o altă echipă de medici și bioingineri de la Universitatea Cornell a construit în premieră o ureche complet funcţională.

De asemenea, tehnologia de printare 3D l-a ajutat pe Eric Morger, de 60 de ani, să își recupereze aspectul facial, după ce chipul său a fost desfigurat în urma extracţiei unei tumori de mărimea unei mingi de tenis.

Tehnica a fost utilizată, de asemenea, pentru crearea de proteze atât pentru oameni, cât și pentru animale, alimente, mașini și aeronave sau chiar schelete și replici ale cadavrelor.