O masă bogată în grăsimi are efecte în doar câteva ore

213

Consumul unor alimente bogate în grăsimi are un impact semnificativ şi direct asupra sistemului cardiovascular, în doar câteva ore şi chiar şi asupra persoanelor sănătoase.

Aceasta este concluzia prezentată de Vincent Lee, coordonatorul echipei de cercetători de la Universitatea Calgary, în cadrul Congresului Canadian privind Problemele Cardiovasculare, ce a avut loc în Toronto. Discutând despre consecinţele consumului unor alimente bogate în grăsimi, Lee a precizat că un studiu recent efectuat de echipa sa a arătat că efectele unei alimentaţii bogate în grăsimi asupra sistemului cardiovascular are un impact mult mai rapid decât se credea.

În cadrul studiului, 20 de studenţi sănătoşi din punct de vedere clinic au primit la micul dejun un tip de sandwich dintre cele disponibile în restaurantele de tip fast food, care au inclus ouă, brânză şi şuncă. Fiecare sandwich avea aproximativ 860 de calorii, 1,5 miligrame de sare şi 50 de grame de grăsime – cantităţi de sare şi grăsime recomandate  pentru o zi întreagă.

Evaluarea sănătăţii arteriale s-a făcut prin măsurarea timpului şi vitezei cu care sângele se răspândeşte într-un braţ în care circulaţia sângelui a fost restrânsă cu un garou sau cu manşeta aparatului de măsurare a tensiunii arteriale.

Astfel, în cazul studenţilor sănătoşi care au consumat un mic dejun bogat în grăsimi, viteza a fost cu 15-20% mai mică decât în zilele anterioare în care studenţii nu consumaseră micul dejun. Pe parcusul zilei, valorile au revenit la normal, însă studiul demonstrează că o dietă bogată în grăsimi are efecte nu doar pe termen lung, ci mult mai repede decât anticipaseră cercetătorii.

Un studiu anterior a arătat că valorile înregistrate la studenţii tineri sunt suficiente pentru a conduce la un atac de cord sau un atac vascular cerebral, în cazul bărbaţilor de vârstă mijlocie. În decursul anilor, o circulaţie slabă în vasele mici de sânge poate cauza formarea de plăci de aterom, constituite dintr-un surplus de colesterol, calciu si alte materiale sanguine.

„Mesajul este că, şi în cazul indivizilor sănătoşi, o dietă nechibzuită afectează sănătatea. În doar două ore de la o masă nepotrivită, poate fi afectată sănătatea vasculară în întregimea ei", a declarat cercetătorul în probleme cardiovasculare, Todd Anderson, şeful laboratorului de cercetări de la Universitatea Calgary, Canada.