Cum se foloseşte ceasul biologic de neuroni pentru a ne trezi

78

Biologii au descoperit modul în care ceasul biologic controlează activitatea neuronală, o descoperire ce pune într-o nouă lumină ciclurile de somn.

Cercetătorii cunoşteau faptul că ceasul biologic controlează activitatea neuronală. Ceasul biologic este sistemul care controlează ritmul circadian, un ciclu de aproximativ 24 de ore, care influenţează procesele fiziologice şi, implicit, pe cele mentale şi de comportament. Printre acestea se numără ciclul somn-veghe, apetitul alimentar, capacitatea de concentrare, forma fizică sau apetitul sexual.

Ce descoperă nou studiul realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea New York este felul în care neuronii sunt accesaţi pentru a reuşi să ne trezească din somn. Astfel, cercetătorii au descoperit opt stimulatori neuronali care identifică dacă este zi sau noapte şi care spun corpului când trebuie să se culce sau să se trezească.

Studiul, publicat în jurnalul Sleep and Biological Rythms deschide calea rezolvării tulburărilor de somn şi poate contribui la soluţionarea, cu succes, a problemelor provocate de decalajul de fus orar.