Muzica îmbunătăţeşte calitatea somnului şi a memoriei

1327

Muzica nu este doar o încântare pentru auz, ci şi un tratament eficient în tulburările de somn cronice şi acute, susţin cercetătorii chinezi de la Spitalul Pingjin din Tianjin.

Selectând 10 studii concludente dintr-un număr de 127 de articole ştiinţifice, cercetătorii din cadrul departamentului de chirurgie cardiovasculară au realizat o metaanaliză a efectului pe care muzica îl are asupra somnului, notează Pacific Standard.

Studiile analizate cuprindeau informaţii despre subiecţi majori cu tulburări de somn – studenţi, femei abuzate sau pacienţi spitalizaţi în urma unor intervenţii chirurgicale – provenind din trei continente diferite (SUA, Europa şi Asia).

Supuşi terapiei prin muzică pentru un interval ce a variat de la o zi la 4 săptămâni, majoritatea subiecţilor, indiferent de vârstă, ţara de reşedinţă sau complexitatea tulburării, au prezentat o îmbunătăţire a calităţii somnului, demonstrată fie prin declaraţiile ulterioare ale acestora, fie prin testele de monitorizare aplicate de specialişti (polisomnografia).

Deşi melodiile folosite de terapeuţii din cele 3 continente erau diferite, potrivit culturii muzicale locale, acestea prezentau totuşi câteva caracteristici comune, şi anume: un tempo de 60-80 bătăi pe minut, ritm lent şi stabil, tonuri de frecvenţă joasă, linii melodice liniştitoare şi relaxante.

Aceleaşi rezultate sunt demonstrate şi de cercetarea condusă de dr. Jan Born de la Universitatea Tübingen din Germania, informează Science Daily.

În cadrul unui experiment, acesta a expus somnul a 11 voluntari la o serie de stimuli muzicali în acord cu ritmul oscilant al creierului, arătând că metoda sporeşte nu doar calitatea somului, ci şi eficienţa memoriei.