Unele somnifere cresc riscul de deces

200

Potrivit unui studiu american, 10.529 de oameni care au folosit somnifere, au dezvoltat un risc de deces de aproape de două ori mai mare, în comparaţie cu cei care nu au luat pastile de dormit, iar 35% din ei au prezentat un risc ridicat de cancer.

Potrivit unui studiu american, 10,529 de oameni care au folosit somnifere, au dezvoltat un risc de deces de aproape de două ori mai mare, în comparaţie cu cei care nu au luat pastile de dormit, iar 35% din ei au prezentat un risc crescut de cancer.

Riscul de cancer pulmonar, de colon sau de prostată asociat cu uzul de somnifere a fost mai mare decât riscul de apariţie a cancerului asociat cu fumatul, afirmă cercetătorul dr. Daniel Kripke, co-director de cercetare la Clinica Scripps. „Rezultatele au fost destul de surprinzătoare, și în măsura în care știu, riscurile de mortalitate și de cancer nu sunt menţionate pe etichete", a afirmat dr. Kripke pentru Time.

Kripke și colaboratorii săi au analizat datele privind pacienţii înscriși in sistemul de sanatate din Pennsylvania, și au înregistrat cu atenţie reţetele oamenilor care au primit somnifere, precum şi o serie de condiţii de sănătate, cum ar fi astmul, bolile de inimă, diabetul, bolile rinichilor, obezitatea, care ar putea afecta, de asemenea, moartea timpurie.

Asocierea dintre prescripţiile somniferelor şi moartea timpurie s-au confirmat chiar şi în rândul celor care au consumat doar până la 18 pastile pe an. Riscul de a muri al celor care și-au administrat somnifere a fost de 3,6 ori mai mare decât la persoanele care nu au utilizat aceste pastile, mai spune studiul publicat în jurnalul online British Medical Journal Open.