Ce poate învăţa SUA de la Irlanda cu privire separarea bisericii de stat

105

Conservatorii religioși americani vor să introducă credinţa în sfera publică după modelul irlandez, crede jurnalista Tish Durkin, în TheWeek. „Chiar dacă America ar dori să îmbrăţişeze evlavia în mod oficial, acest lucru nu va garanta binecuvântările morale sau sociale pe care religia le visează."

O mulţime de forme religioase sunt prezente în Irlanda în diverse domenii, spune jurnalista. În majoritatea școlilor publice se înalţă rugăciuni, concertele de Crăciun conţin texte creștine, statui ale sfinţilor sunt amplasate în locuri publice, agenţiile guvernamentale sponsorizează familiile sărace cu bani pentru a acoperi costurile primei împărtășanii și podoabele necesare pentru confirmare. Avortul este ilegal. Divorţul, legalizat în anul 1978, rămâne încă o procedură dificilă pentru cei care doresc acest lucru.

Cu toate acestea, promovarea statutului de credinţă nu a reușit să genereze un efect pozitiv asupra practicii de credinţă în Irlanda, susţine jurnalista Tish Durkin.Deși profesorii irlandezi sunt plătiţi să vorbească copiilor despre vieţile sfinţilor, copii irlandezi nu sunt feriţi de consumul ridicat de droguri și de alcool, chiar rata de dependenţă de heroina este mai mare în Irlanda decât în Europa.

„La fel ca America, Irlanda se luptă să minimalizeze răul și să sporească binele, însă irlandezii sunt conștienţi că acest lucru nu se rezumă simplu doar la unirea guvernului cu Dumnezeu, prin religie. Irlandezii deja ştiu că este mult mai complicat decât atât, și trebuie ca și americanii să afle acest lucru."

Surse: TheWeek , News.yahoo